Γεωπολιτικά

Μία άλλη οπτική για το Ουκρανικό από τον Έριχ Βαντ (Σύμβουλος Μέρκελ)

Μία άλλη οπτική για το Ουκρανικό από τον Έριχ Βαντ (Σύμβουλος Μέρκελ)

Πηγή Φωτογραφίας: agonaskritis.gr

Η Δύση προμήθευσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία

Η Δύση προμήθευσε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι η χρήση αυτών των οχημάτων μάχης θα καταστήσει δυνατή την στρατηγική νίκη της Ουκρανίας. Ένα μήνα και πλέον από  την έναρξη της ουκρανικής καλοκαιρινής επίθεσης, η απογοήτευση κυριαρχεί. Η Ουκρανία από τις 4 Ιουνίου 2023 είχε χάσει 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα. «Η Ουκρανία δεν δικαίωσε τις ελπίδες της Δύσης, χάνοντας τον εξοπλισμό που της εστάλη», αναφέρει η Berliner Zeitung, επισημαίνοντας ότι «η Γερμανία έχει διαθέσει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία». Η Ρωσία έχει προσαρμόσει με επιτυχία τις τακτικές για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του πεζικού και του πυροβολικού των Ουκρανών, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, όταν  οι χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού τους δυναμικού. . Επιχειρησιακό αδιέξοδο

Στη Δύση ακούγονται φωνές λογικής, που όμως δεν εισακούονται. Μία από αυτές είναι ο Έριχ Βαντ πρώην ταξίαρχος που, μεταξύ 2006 και 2013, υπηρέτησε ως σύμβουλος στρατιωτικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το γερμανικό περιοδικό Emma, είπε τα εξής: «Στην Ουκρανία υπάρχει ένα στρατιωτικό επιχειρησιακό αδιέξοδο το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά. Μπορούμε να συνεχίσουμε να φθείρουμε τους Ρώσους, που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αλλά και από τις δύο πλευρές. Και αυτό σημαίνει περαιτέρω καταστροφή της Ουκρανίας. Τι έμεινε από αυτή τη χώρα; Θα ισοπεδωθεί. Σε τελική ανάλυση, αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή ούτε για την Ουκρανία. Το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης δεν βρίσκεται στο Κίεβο, ούτε στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Συνεχίζοντας ο Βαντ ανέφερε ότι: «Ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης της διένεξης,  βρίσκεται μέσω διαπραγματεύσεων. Όλα τα άλλα σημαίνουν μια παράλογη φθορά σε ανθρώπινες ζωές. Τελικά, είναι γελοίο να λέμε ότι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να λύσει το πρόβλημα. Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλώς από τον χάρτη. Πρέπει να αποφύγουμε να οδηγήσουμε τους Ρώσους στην αγκαλιά των Κινέζων, μετατοπίζοντας έτσι την πολυπολική τάξη σε βάρος μας. Χρειαζόμαστε επίσης τη Ρωσία ως ηγετική δύναμη σε ένα πολυεθνικό κόσμο προκειμένου να αποφευχθεί η έξαρση των συγκρούσεων και των πολέμων», είπε ο Βαντ σε συνέντευξή του στo Emma.

Η άβολη αλήθεια

Ο Έριχ Βαντ αποτελεί μια από τις σπάνιες φωνές που μίλησαν από νωρίς δημόσια κατά των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία χωρίς καμία στρατηγική για την επίλυση της κρίσης και τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης των διπλωματικών προσπαθειών.  Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η άποψη και του Αμερικανού Επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος είπε  πως, «η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας δεν είναι αναμενόμενη και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης της κρίσεως. Οτιδήποτε άλλο είναι μια παράλογη σπατάλη ανθρώπινων ζωών». Ο στρατηγός Μίλεϊ προκάλεσε πολλά προβλήματα στην Ουάσιγκτον με τη δήλωσή του καθώς  επίσης δέχθηκε έντονη δημόσια κριτική. Είπε μια άβολη αλήθεια. Μια αλήθεια που «δεν δημοσιεύτηκε σχεδόν ποτέ στα γερμανικά ΜΜΕ», αποκαλύπτει ο Γερμανός πρώην ταξίαρχος, τονίζοντας πως «οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες  που γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά ο πόλεμος αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση. Δεν ταιριάζουν με τη διαμόρφωση απόψεων. Βιώνουμε σε μεγάλο βαθμό έναν συγχρονισμό μέσων που δεν έχω βιώσει ποτέ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας Αυτό είναι καθαρή χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και όχι για λογαριασμό του κράτους, όπως είναι γνωστό από ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά από καθαρή δημοκρατία», είπε στη χειμαρρώδη του συνέντευξη ο Έριχ Βαντ.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Βαντ στέκεται στο γεγονός, πως η πλειονότητα των Γερμανών αντιτίθεται στις παραδόσεις και άλλων όπλων στη Γερμανία, γεγονός που αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης ασκεί κριτική  στην Αναλένα Μπέρμποκ, αναφέροντας πως είναι πολύ επικεντρωμένη στα όπλα. Χαρακτηρίζει πολεμικό κόμμα τους  Πράσινους. Το κύριο καθήκον της εξωτερικής πολιτικής είναι και παραμένει η διπλωματία, η συμφιλίωση αντικρουόμενων συμφερόντων, η κατανόηση και η διαχείριση των συγκρούσεων. Λείπει αυτό εδώ. Η Μαύρη Θάλασσα για τη Ρωσία

Τελειώνοντας ο Έριχ Βαντ, επισημαίνει πόσο σημαντική για τους Ρώσους είναι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τόσο, όσο η Καραϊβική ή η περιοχή του Παναμά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο σημαντική όσο η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν για την Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο και για στρατηγικούς λόγους, οι Ρώσοι δεν μπορούν να βγουν από εκεί. «Εάν οι Ρώσοι αναγκάζονταν να αποχωρήσουν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με μαζική δυτική επέμβαση, σίγουρα θα κατέφευγαν στα πυρηνικά όπλα πριν βγουν από την παγκόσμια σκηνήΘεωρώ ότι είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ένα πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία δεν θα συμβεί ποτέ. Είναι ανόητο να ισχυριζόμαστε πως οι Ρώσοι μπλοφάρουν», υποστηρίζει ο Γερμανός πρώην ταξίαρχος, υπογραμμίζοντας πως για τη Μαύρη Θάλασσα θα τα χρησιμοποιήσουν.

Η Ουκρανία πληρώνει τα αδιέξοδα της Δύσης

Ο πόλεμος αντιπροσώπων της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος αντιμετωπίζει συρρίκνωση των προμηθειών τροφίμων, μια κατακόρυφη πτώση της οικονομίας και αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων. Πόσοι από τους Ουκρανούς θα προτιμούσαν οι ηγέτες τους να είχαν  συνεννοηθεί με τον Πούτιν για τις ανησυχίες του για την ασφάλεια,  παρά να εμπλέξουν την χώρα  σε έναν άσκοπο πόλεμο που τους κόστισε τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, την πόλη τους και για πολλούς,  τη ζωή τους! Συνειδητοποιούν οι λαοί της Δύσης που «υποστηρίζουν την Ουκρανία», ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζουν τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική διασταύρωση πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ρωσίας.

Η  συνέχιση του πολέμου  και τα αδιέξοδα  που δημιουργεί στο στρατόπεδο της Δύσης, έχει σαν αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων  που υπονομεύουν  και τη ζωή στην μεταπολεμική Ουκρανία. Σφοδρές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία.  Ο βοηθός του προέδρου της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ επεσήμανε τους κινδύνους σε σχέση με το σχέδιο των ΗΠΑ να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Όταν θραύσματα πέφτουν από τις  βόμβες διασποράς, άλλα εκρήγνυνται και άλλα όχι. Μετά από αυτό, τα παιδιά παίζουν … Παρακολουθούμε έναν πόλεμο στον οποίο δεν εμπλέκεται μόνο μια πυρηνική δύναμη, αλλά η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι λοιπόν ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος», επισήμανε.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή 7 Ιουλίου ότι μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία που απαγορεύονται από μια διεθνή σύμβαση που έχουν επικυρώσει 123 χώρες, μη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με αναλυτές η  απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς οφείλεται στο γεγονός ότι η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και οι ΗΠΑ δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν στην Ουκρανία. Η αντεπίθεση της Ουκρανίας βασίζεται σε παράγοντες σχεδιασμού που στηρίζονται στην αναμενόμενη διαθεσιμότητα βλημάτων πυροβολικού των 155 mm. Με δεδομένο ότι η Ουκρανία θα εξαντλήσει τα  βλήματα πριν εκπληρωθεί οποιοσδήποτε από τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντεπίθεση, η  κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να παράσχει τα πυρομαχικά διασποράς ως λύση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τον προγραμματισμένο ρυθμό επιθέσεων, έως ότου η αμερικανική και ευρωπαϊκή παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 mm μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί το νωρίτερο μέχρι τα μέσα του 2024! Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς για να βομβαρδίσουν το, Ντονμπάςιδιαίτερα το Ντόνετσκ. Ο στόχος της παροχής πυρομαχικών διασποράς είναι να σκοτώσουν τον μέγιστο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού, με δύο επιδιώξεις την αποδυνάμωση του ρωσικού στρατού και ως εκ τούτου, τη λαϊκή αντίδραση στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Πηγή: militaire.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments