Πολιτική

Άδωνις: 534 ευρώ έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Άδωνις: 534 ευρώ έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot youtube Adonis Georgiadis

Συνέντευξη για τα ζητήματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης

Συνέντευξη για τα ζητήματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Υποφάντη.

534 ευρώ έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

Ερωτηθείς για τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους στους εργαζομένους, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν μπορούν να λειτουργήσουν,  μπορούν να βάζουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους έως τρεις μήνες. Οι δε εργαζόμενοι θα λαμβάνουν για έως τρεις μήνες 534 ευρώ μηνιαίως ως έκτακτο επίδομα από το κράτος.

Το κράτος δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Όλα όσα καταστράφηκαν θα τα φτιάξουμε.

Για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου έκλεισα ήδη διακοπές στη Ρόδο. Τη Ρόδο θα τη στηρίξουμε και δεν θα την αφήσουμε να πάθει ζημιά πραγματική από αυτήν την πυρκαγιά. Θα πάμε όλοι στη Ρόδο για να αποδείξουμε ότι το νησί παραμένει πάρα πολύ όμορφο και το τουριστικό του προϊόν πάρα πολύ ισχυρό. Αν χρειαστεί θα δούμε και το θέμα του κοινωνικού τουρισμού.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν με διθυράμβους στην εκκένωση. Η εκκένωση 19.000 ανθρώπων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στον επαγγελματισμό με τον οποίον έγινε αυτή η εκκένωση. Μερικοί σκωπτικά ή για πολιτικούς λόγους αναφέρονται στο 112. Αυτό όμως που μετράει σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Ζούμε στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής

Αναφερόμενος σε λόγους που προκαλούν τις πυρκαγιές, ο νέος υπουργός Εργασίας τόνισε: «Υπάρχει κάποια χώρα της Μεσογείου που δεν έχει πρόβλημα με τις πυρκαγιές; Φέτος, για πρώτη φορά, έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία. Φέτος έχουν σημειωθεί σοβαρές  πυρκαγιές στην Ιταλία, την Ισπανία κ. λπ. Στη νέα πραγματικότητα, που ζούμε, οι πυρκαγιές θα είναι δυστυχώς μια αναπόφευκτη πραγματικότητα.

Είναι επίσης προφανές ότι εδώ έχουμε και αρκετούς εμπρησμούς. Θα πρέπει ίσως να κοιτάξουμε τη νομοθεσία μας. Να είναι πιο αυστηρή σε περιπτώσεις εμπρησμού και σε περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια. Πρέπει να δούμε πιο αυστηρά τις ποινές ως προς την τήρηση των μέτρων για τις πυρκαγιές. Στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους 105 άνθρωποι από την αμέλεια ενός ανθρώπου στην Πεντέλη και αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα πλημμέλημα.

Στην Ελλάδα έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας. 30% περισσότερα από το 2019. Έχουμε το μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει παγκοσμίως. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και έμπειρη Πυροσβεστική.

Ως προς την πρόληψη, σε ορισμένους δήμους θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά και στην κοπή των χόρτων και στην οριοθέτηση αντιπυρικών ζωνών κ. λπ».

Αναφορικά με τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο Άδωνις είπε ότι «το πεύκο σε αυτές τις θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ δύσκολο να το σβήσεις. Το πεύκο το χτυπάς με τη μάνικα και δεν σβήνει. Και τα δάση που καίγονται είναι πολύ πυκνά.

Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην έχουμε απώλεια ζωών. Όλα τα άλλα φτιάχνονται, αλλά άνθρωπος που πεθαίνει δεν επιστρέφει».

Μηδενική ανοχή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία

Ερωτηθείς για το θάνατο του 46χρονου εργαζόμενου από την Χαλκίδα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ατυχούς συμπολίτη μας. Έχουμε μηδενική ανοχή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Πρέπει, σκέφτομαι, ενδεχομένως να πάρουμε πρόσθετα μέτρα εναντίον της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Ο εκλιπών δεν έκανε delivery με αυτοκίνητο ή μηχανάκι, αλλά έκανε θελήματα με το ποδήλατο. Έκανε θελήματα σε μια ψησταριά. Η ψησταριά δεν ανήκει σε κάποιον μεγαλοκαπιταλιστή. Η ψησταριά ανήκει σε ένα ζευγάρι φτωχών ξένων μεταναστών που νόμιμα βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι ένα συνοικιακό ψητοπωλείο. Και απορώ πώς έγινε αυτό το ψητοπωλείο στόχος του Ρουβίκωνα. Η ουσία είναι πως η τραγωδία αυτή έχει πολλές διαστάσεις.

Οι συνθήκες διαβίωσης του εργαζομένου δεν είναι πολυτέλεια. Πρέπει να ενταχθεί στο κόστος του τουριστικού προϊόντος. Ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς το τουριστικό προϊόν δεν θα φτάσει ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο για να προσελκύουμε τον επιθυμητό τουρίστα. Αυτά δεν είναι πολυτέλειες αλλά είναι γνωρίσματα μια ανθούσας οικονομίας».

Στην Πάτρα παραβιάσθηκε η νομοθεσία

Σχετικά με το χθεσινό δυστύχημα στην Πάτρα, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε: «Δεν μπαίνω στο ποινικό και αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Στις 12μμ έπρεπε να έχουν σταματήσει όλες οι εξωτερικές εργασίες. Το δυστύχημα συνέβη στις 12:20μμ. Άρα δεν είχαν σταματήσει τις εργασίες. Άρα η εταιρεία συνέχισε τις εργασίες χωρίς την άδεια κανενός. Άρα παραβιάστηκε η νομοθεσία στην προκειμένη περίπτωση. Κατά συνέπεια, θα επιβληθούν τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments