Γεωπολιτικά

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και μαύρα πρωτοσέλιδα

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και μαύρα πρωτοσέλιδα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Ammar Awad

Μετά την εν μέρει υιοθέτηση της διαμφισβητούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης από την Κνεσέτ, χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Στην πόλη Κφαρ Σαμπά τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ κεντρικοί οδικοί άξονες μπλοκαρίστηκαν. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ τουλάχιστον 34 άνθρωποι συνελήφθησαν και η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών. Η Σίμαλ Μπρέσλερ, μια από τις ηγετικές μορφές αυτών των διαδηλώσεων δήλωσε πως:

«Είναι σαφές ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δεν είναι μια διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου, δεν ήταν ποτέ μια διαμαρτυρία κατά του Νετανιάχου. Είναι μια διαμαρτυρία υπέρ της δημοκρατίας».

Τον διάλογο αναζητά ο Νετανιάχου …

Για τη δημοκρατία ισχυρίζεται ότι μάχεται και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνοντας ότι είναι πρόθυμος για διάλογο και ότι το βρίσκει λυπηρό ότι η αντιπολίτευση δεν υιοθέτησε καμία από τις συναινετικές προτάσεις που έκανε η κυβέρνηση:

«Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα επικοινωνήσει με την αντιπολίτευση για να προχωρήσουμε σε διάλογο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα άμεσα και να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα πάντα και αν χρειαστεί, θα διαθέσουμε περισσότερο χρόνο, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Έχουμε όμως συναίνεση. Όλοι συμφωνούμε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία, ότι πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και ότι τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανεξάρτητα».

Η Κνεσέτ ψήφισε χθες τμήμα του νομοσχέδιου με 64 ψήφους υπέρ και κανέναν κατά. Όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν ενώ πριν φώναζαν αυτό που φωνάζουν τους τελευταίους μήνες: ντροπή!

Διαδηλώσεις και απεργίες

Ο πρώην Πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ χαρακτήρισε το νόμο ως «μια σοβαρή απειλή» και δήλωσε πως η χώρα οδεύει στον εμφύλιο.

Οι συνέπειες της ψηφοφορίας έγιναν αισθητές και στο χρηματιστήριο. Το ισραηλινό νόμισμα σέκελ υποχώρησε αισθητά έναντι του δολαρίου. Ο επικεφαλής των συνδικάτων Άρον Μπαρ Ντάβιντ, σύμφωνα με τη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Χααρέτζ, δήλωσε πως οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία αν χρειαστεί. Πολλές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με μαύρα πρωτοσέλιδα, ενώ σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι γιατροί σε όλη τη χώρα. Να υπενθυμίσουμε ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό Νετανιάχου προβλέπει σημαντικούς περιορισμούς για το Συνταγματικό Δικαστήριο. Αναμεσά σε άλλα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις ως ανάρμοστες και να τις ακυρώνει.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments