Global News

Economist: ΔΝΤ: Η πτώση των τιμών ενέργειας είναι η κύρια αιτία επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Economist: ΔΝΤ: Η πτώση των τιμών ενέργειας είναι η κύρια αιτία  επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Η πτώση των τιμών της ενέργειας είναι η κύρια αιτία της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στον κόσμο, εκτίμησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πιερ – Ολιβιέ Γκουρίνχας, για τον οποίο είχε και η άνοδος των επιτοκίων από τα εργοστάσια των τραπεζών έμμεση επίδραση.

«Πιστεύουμε ότι αν έχουμε αυτή την πτώση του πληθωρισμού, πολλά από αυτά οφείλονται στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Και μέρος αυτής της πτώσης συνδέεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας, επομένως έμμεσα και μια επίδραση της νομισματικής σύσφιξης », δήλωσε ο διακεκριμένος οικονομολόγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, η πτώση των τιμών της ενέργειας «δεν οφείλεται τόσο στη νομισματική πολιτική αλλά στο γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση είναι, σε κάποιο βαθμό, πίσω μας», πρόσθεσε. Εν τούτοις, η αύξηση των επιτοκίων που έγινε από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου από τον Μάρτιο του 2022 ήταν απαραίτητη « για να διατηρηθούν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ».

«Αν η νομισματική πολιτική δεν είχε αυστηροποιηθεί όπως έχει γίνει, πιθανότατα θα είχαμε έναν ιδιωτικό τομέα που ένιωθε ότι δεν γινόταν τίποτα για τη μείωση του πληθωρισμού και επομένως δεν υπήρχε λόγος να επιβραδυνθεί. Η νομισματική πολιτική κατέστησε δυνατή τη συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό », επέμεινε ο Πιερ – Ολιβιέ Γκουρίνχας Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σχεδόν παντού στον κόσμο, υπό την επίδραση της ταχείας νομισματικής σύσφιξης που πραγματοποιήθηκε από τις κύριες παγκόσμιες τράπεζες, αλλά το ΔΝΤ έχει επαναλάβει επανειλημμένα την ανάγκη να συνεχιστεί σε αυτόν τον δρόμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός έπεσε στο 3% τον Ιούνιο σύμφωνα με τον δείκτη PCI, η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της, επί του παρόντος μεταξύ 5%. και 5,25%, μετά την παύση που παρατηρήθηκε στα μέσα Ιουνίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το ΔΝΤ για το 2023, στο 6,8% έναντι 7% στην προηγούμενη εκτίμησή του τον Απρίλιο, αυτό οφείλεται κυρίως στην απότομη επιβράδυνση της ανόδου των τιμών στην Κίνα, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει πληθωρισμό 1,1% το 2023. « Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο πληθωρισμός είναι κάτω από τον στόχο του (2%, σημείωση του συντάκτη) », υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments