Γεωπολιτικά

Ουκρανία: Εκνευρισμός στην Πολωνία με το Κίεβο – Στο επίκεντρο τα σιτηρά

Ουκρανία: Εκνευρισμός στην Πολωνία με το Κίεβο – Στο επίκεντρο τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: ot.gr

Το Κίεβο θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη εκτίμηση για την υποστήριξη της Βαρσοβίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε κορυφαίος Πολωνός αξιωματούχος

Η Ουκρανία κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στο Κίεβο την Τρίτη, αφού ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Πολωνίας δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη εκτίμηση για την υποστήριξη της Βαρσοβίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο εν λόγω σύμβουλος, ονόματι Marcin Przydacz, δήλωσε επίσης ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών της χώρας – μια αναφορά στην απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων που λήγει τον επόμενο μήνα.

«Τριγμοί» σε μια ισχυροί συμμαχία

Το Κίεβο και η Βαρσοβία υπήρξαν σταθεροί σύμμαχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, χωρίς να λείπουν όμως οι διαφορετικές οπτικές τόσο για τρέχοντα ζητήματα όσο και για θέματα που αφορούν το παρελθόν, κυρίως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Oleh Nikolenko δήλωσε ότι στον Πολωνό πρέσβη μεταφέρθηκε ότι οι δηλώσεις περί αχαριστίας της Ουκρανίας για τη βοήθεια της Πολωνίας ήταν «αναληθείς και απαράδεκτες».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ουκρανο-πολωνική φιλία είναι πολύ βαθύτερη από την πολιτική σκοπιμότητα. Η πολιτική δεν πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση την αμοιβαία κατανόηση και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», ανέφερε ουκρανική ανακοίνωση. 

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει τη Δευτέρα ότι ο Przydacz είχε κάνει λόγο για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών της Πολωνίας σε ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό σήμερα είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του Πολωνού αγρότη», ανέφερε ο Przydacz.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο (το Κίεβο) να αρχίσει να εκτιμά τον ρόλο που έπαιξε η Πολωνία για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και χρόνια».

«Αγκάθι» το ζήτημα των σιτηρών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε τον Μάιο στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, αραβοσίτου, κραμβόσπορου και ηλιόσπορων.

Μετά το μπλόκο που επέβαλε η Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μεγάλες ποσότητες ουκρανικού σιταριού, το οποίο είναι φθηνότερο από εκείνο που παράγεται στην ΕΕ, κατέληξαν να παραμένουν στα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικών δυσχερειών, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις για τους τοπικούς αγρότες.

Οι πέντε χώρες επιθυμούν την παράταση της απαγόρευσης των εισαγωγών σιτηρών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η απαγόρευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι δεν θα άρει την απαγόρευση στις 15 Σεπτεμβρίου, ακόμη και αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για την παράτασή της.

Το Κίεβο χαρακτήρισε την πολωνική απόφαση «μη φιλική» και κάλεσε τους εταίρους της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξαγωγή όλων των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments