Διεθνή

Κινδυνεύει με φυλάκιση ο Τραμπ;

Κινδυνεύει με φυλάκιση ο Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για έγκλημα σε σχέση με πληρωμή που έκανε στην πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς,  σε μια ιστορική υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για έγκλημα σε σχέση με πληρωμή που έκανε στην πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς,  σε μια ιστορική υπόθεση.

Ο άνδρας που πέρασε τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο απέχει πλέον λίγες ημέρες από το να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, να του δώσουν μια φωτογραφία συλλήψεων και να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή. Αυτό συμβαίνει καθώς κάνει εκστρατεία για να γίνει ξανά πρόεδρος, στις εκλογές του 2024.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του κ. Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να του απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Αλλά εδώ και εβδομάδες οι ένορκοι ακούνε στοιχεία σχετικά με μια πληρωμή που έγινε για να εξαγοράσει τη σιωπή μιας πορνοστάρ που ονομάζεται Στόρμι Ντάνιελς. Αυτό συνέβη πριν ο κ. Τραμπ γίνει πρόεδρος, λίγο πριν τις εκλογές του 2016, τις οποίες κέρδισε έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Την Τρίτη, ο 76χρονος Τραμπ θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή του Μανχάταν. Οι δικηγόροι του έχουν συμφωνήσει ότι ο Τραμπ πρέπει να συλληφθεί, αλλά δεν πρέπει να εμφανιστεί στο δικαστήριο με χειροπέδες.

Η Στόρμι Ντάνιελς υποστηρίζει ότι είχε σχέση με τον Τραμπ το 2006, την οποία εκείνος πάντα αρνιόταν – το 2016 προσπάθησε να πουλήσει τον απολογισμό της για το τι συνέβη στα μέσα ενημέρωσης. Ο δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κοέν, της κατέβαλε 130.000 δολάρια (105.000 λίρες) ως χρήματα για να αποσιωπήσει. Αυτός ο τύπος πληρωμής είναι γνωστός ως «χρήματα σιωπής».

Ενώ ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής δεν είναι παράνομος, αυτό που έβαλε τον κ. Τραμπ σε μπελάδες ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι αποπληρωμές του Κόεν καταγράφηκαν στον λογαριασμό του. Κατηγορείται για παραποίηση των επιχειρηματικών αρχείων, λέγοντας ότι οι πληρωμές ήταν νομικές αμοιβές.

Καθώς αυτό συνέβη λίγο πριν οι Αμερικανοί ψηφίσουν, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί παραβίαση του νόμου για τις πληρωμές που βοηθούν τις προεκλογικές εκστρατείες. Τώρα θα διεξαχθεί δίκη και ο κ. Τραμπ θα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα και λέει ότι οι κατηγορίες έχουν πλήρως πολιτικά κίνητρα.

Η πιο πιθανή ποινή είναι πρόστιμο, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγηθεί στη φυλακή. Εάν κάποια από τις κατηγορίες είναι σοβαρή (γνωστή ως κακούργημα στις ΗΠΑ), ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC ότι είναι απίθανο να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα.

Ναι, δεν υπάρχει τίποτα στο αμερικανικό Σύνταγμα που να εμποδίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο απαγγέλλονται οι εν λόγω κατηγορίες, να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία. Ακόμη και αν φυλακιστεί, θεωρητικά θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και να κερδίσει. Ωστόσο, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι.

Μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για την προεδρική του εκστρατεία, όχι μόνο όσον αφορά τον προγραμματισμό προεκλογικών συγκεντρώσεων, αλλά και όσον αφορά τον χρόνο και την ενέργεια.

Σωστά. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αντιμετώπισε δύο μεγάλες έρευνες του Κογκρέσου, γνωστές ως παραπομπή, αλλά αθωώθηκε και τις δύο φορές από τη Γερουσία. Τώρα που παραιτήθηκε από την προεδρία, δεν μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη, αλλά αντίθετα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αντιμετωπίζει μια σειρά από ποινικές έρευνες. Αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και περισσότερες θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

«Ο Τραμπ δεν είναι πλέον ανέγγιχτος», δήλωσε η Ντάνιελς στους Sunday Times. «Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν εξαιρούνται από το νόμο. Και δεν έχει σημασία ποια είναι η δουλειά σου, ποιος είναι ο τραπεζικός σου λογαριασμός, είσαι υπεύθυνος για όσα λες και κάνεις και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί».

Η αρχική της αντίδραση στην είδηση ήταν σοκαρισμένη. Όταν ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί, πανικοβλήθηκε. Στη συνέχεια χαρακτήρισε «κάπως ειρωνικό» το γεγονός ότι ήταν «πάνω σε ένα άλογο που λεγόταν εξιλέωση».

Είπε ότι «δικαιώθηκε» από την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αλλά πρόσθεσε ότι έμεινε με μια «γλυκόπικρη» γεύση από την εξέλιξη. ‘Έκανε πολλά χειρότερα πράγματα που θα έπρεπε να είχαν διωχθεί ποινικά. Δεδομένου ότι είναι αστέρας του ερωτικού κινηματογράφου, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο τρελή είναι η υπόθεση.

«Είναι μνημειώδης και επική, είμαι περήφανη», είπε για τη δίωξη, αλλά από την άλλη, όπως συμπλήρωσε, το θέμα θα συνεχίσει να διχάζει. «Έχει ήδη ξεφύγει (σ.σ. του νόμου) για την υποκίνηση εξέγερσης και την πρόκληση θανάτου και καταστροφής. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα προκληθεί βία και θα υπάρξουν τραυματισμοί και θάνατοι».

Η Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου έχει ήδη γίνει στόχος απειλών σε «όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», αλλά και δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και email. Παραδέχθηκε πως για πρώτη φορά, από τότε που μίλησε δημόσια κατά του Τραμπ, φοβάται.

«Ένα μέρος του εαυτού μου διστάζει να το πει (σ.σ. ότι φοβάται), γιατί δεν θέλεις να πέσει αίμα στο νερό. Αυτό ενθαρρύνει τους καρχαρίες. Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό επειδή ο ίδιος ο Τραμπ υποκινεί τη βία και την ενθαρρύνει» σημείωσε, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν φοβάται ότι θα τη βλάψει ο πρώην πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments