Ελλάδα

Βρετανία: Η BCRPM συγκέντρωσε 35.000 λίρες για την εξόφληση και «επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βρετανία: Η BCRPM συγκέντρωσε 35.000 λίρες για την εξόφληση και «επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Υπενθυμίζεται ότι το 1816 με τους πιστωτές του γύρω από τον Λόρδο Έλγιν πούλησε τα Γλυπτά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για 35.000 λίρες, το οποίο στη συνέχεια τα έδωσε στη φροντίδα του Βρετανικού Μουσείου.

Ύψους 35.000 λίρες είναι η δωρεά που αρνήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού της Βρετανίας για να «εξοφληθούν» τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα χρήματα συγκέντρωσε η Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) με crowdfunding στο πλαίσιο της εκστρατείας που κάνει από το 1983 οπότε ιδρύθηκε, αναφέρει η ΕΡΤ.

Το ποσό των 35.000 λιρών που συνέλεξαν μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και της BCRPM συμβολικά αποπληρώνει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των Γλυπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το 1816 με τους πιστωτές του γύρω από τον Λόρδο Έλγιν πούλησε τα Γλυπτά στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για 35.000 λίρες, το οποίο στη συνέχεια τα έδωσε στη φροντίδα του Βρετανικού Μουσείου.

«Καθώς ο Ρίσι Σουνάκ αντιστρέφει την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική ότι κάθε ζήτημα επιστροφής αφορά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, οι προσπάθειες να πειστεί η κυβέρνηση να παραμερίσει θεωρούνται κεντρικές για το μέλλον των Μαρμάρων», υπογραμμίζει η ΕΡΤ.

«Πρόκειται για την αναγνώριση και τον εορτασμό του σημαντικού ρόλου που έπαιξε το Ηνωμένο Βασίλειο στην προστασία αυτών των απαράμιλλων έργων τέχνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να επανενωθούν στους πρόποδες του μνημείου από το οποίο τόσο λανθασμένα πάρθηκαν», είπε ο Τζορτζ Γκαμπριέλ, μέλος του BCRPM που προσπάθησε να παραδώσει την επιταγή.

Ελληνικά αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο Στο μεταξύ, γνωστό γίνεται από υπεύθυνους της εκστρατείας ότι το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει μεγάλο και μη εκτεθειμένο αριθμό ελληνικών αντικειμένων, ενώ προτρέπει την βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την επανένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων εκτίθενται μόνο τα 6.493.

Από τις 3.382.000 αναζητήσεις που έγιναν στο ηλεκτρονικό αρχείο του Μουσείου μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, μόνο 1.936 έγιναν για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» με 10.648 να αναφέρουν τη λέξη «Παρθενώνας».

Τα ευρήματα αντικρούουν το επιχείρημα ότι θα αδειάσει το Μουσείο εάν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς η Ελλάδα ζητά μόνο αυτά από την πληθώρα που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο.

«Το Βρετανικό Μουσείο δεν τηρεί αρχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι επισκέπτονται τις γκαλερί που περιέχουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα αυτή τη στιγμή, αλλά αν η χρήση της ψηφιακής συλλογής τους είναι κάτι άλλο, η ισχυριζόμενη κεντρική θέση των Γλυπτών στη συλλογή του Μουσείου φαίνεται λίγο υπερεκτιμημένη» αναφέρει ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, μέλος της BCRPM, και συνεχίζει: «Ήρθε η ώρα να τους ενώσουμε ξανά σε ένα Μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον σκοπό αυτό, το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments