Οικονομία

Καύσιμα: Καλοκαιρινό «ράλι» στις τιμές – Ακριβές διακοπές για όσους κινηθούν το καλοκαίρι

Καύσιμα: Καλοκαιρινό «ράλι» στις τιμές – Ακριβές διακοπές για όσους κινηθούν το καλοκαίρι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Στο κατώφλι των 2 ευρώ και στα αστικά κέντρα πλησιάζει η τιμή των καυσίμων, τη στιγμή που έχει υπερβεί αυτό το όριο σε τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο υγρών καυσίμων για χθες Τετάρτη 2 Ιουλίου, η μέση πανελλαδικά τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 1,959 ευρώ/λίτρο, ενώ για την 100άρα τα 2,135 ευρώ/λίτρο.

Οι τιμές στα νησιά έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ καθιστώντας πολύ ακριβές τις μετακινήσεις των τουριστών.

Οι υψηλότερες µέσες τιµές καταγράφηκαν στον νοµό Κυκλάδων (2,337 ευρώ/λίτρο), στον νοµό ∆ωδεκανήσου (2,234 ευρώ/λίτρο), στον νοµό Λευκάδας (2,189 ευρώ/λίτρο), στον νοµό Κεφαλληνίας (2,211 ευρώ/λίτρο) και στον νοµό Ευρυτανίας (2,252 ευρώ/ λίτρο).

Στην Αττική η µέση τιµή στις 2 Αυγούστου ήταν 2,123 ευρώ/ λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 2,106 ευρώ/λίτρο.

«Χωρίς περιθώριο αποκλιμάκωσης μέσα στον Αύγουστο», είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής Νίκο Παπαγεωργίου η τιμή της αμόλυβδης που αυξήθηκε κατά 12 λεπτά τις τελευταίες δέκα ημέρες για να φτάσει κοντά στα 2 ευρώ.

Η τιμή είναι εισαγόμενη καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν αύξησαν την παραγωγή λόγω ύφεσης και τώρα που η ζήτηση μεγαλώνει διεθνώς λόγω διακοπών, υπάρχει τεχνητή άνοδος τιμής, αφού πρόκειται για χρηματιστηριακό προϊόν, είπε ο κ. Παπαγεωργίου στην ΕΡΤ.

Από την Κρήτη, ο αντιπρόεδρος βενζινοπωλών Ηρακλείου Φώτης Δοξαστάκης επιβεβαιώνει ότι το μεταφορικό κόστος επιβαρύνει την κατάσταση στα νησιά. Στην Κρήτη δεν είναι τόσο κραυγαλέα η αύξηση αν και λόγω μικρότερων πρατηρίων και καταναλώσεων υπάρχει η διαφορά, είπε ο Φώτης Δοξαστάκης και πρόσθεσε: «Συρρικνώνουμε το κέρδος μας αλλά δεν το καταλαβαίνει ο καταναλωτής. Οι καθημερινές ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές δεν διευκολύνουν τη σταθεροποίηση. Τα ελληνικά διυλιστήρια πωλούν καύσιμα σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές που παγιώνονται για όλο τον Αύγουστο».

Σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις τιμές των καυσίμων στην ευρωζώνη καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ακρίβειας μετά την Ολλανδία, όπου όμως τα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της ακρίβειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βρίσκεται πίσω από την Ολλανδία και τη Δανία όπου κι εκεί τα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα.

Η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Φ.Π.Α. στα υγρά καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνες και πετρέλαια διαμορφώνεται σε 700 και 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα από το 2017 και μετά που ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 ευρώ τα 1.000 κιλά από την ίδια εκείνη χρονιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments