Πολιτική

Επιστολή ΕΣΑμεΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιστολή ΕΣΑμεΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η αποτύπωση των πρωτοβουλιών δράσεων πρέπει να γίνει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., ενόψει των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των τομεακών πολιτικών που πρέπει να ληφθούν για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την κυβέρνηση, με στόχο την ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και την άρση όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος τους.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι η αναφορά των ζητημάτων που αναπτύσσει η επιστολή είναι ενδεικτική, καθώς η αποτύπωση των πρωτοβουλιών δράσεων πρέπει να γίνει στην επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία και ζητά άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πρώτης θητείας του Κ. Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2019.

Στις γενικές παρεμβάσεις που χρειάζονται η ΕΣΑμεΑ προτάσσει μεταξύ άλλων τις κάτωθι (όλες οι προτάσεις αναλυτικά στην επιστολή που επισυνάπτεται):

  • Αναμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε στενή συνεργασία με το εθνικό αναπηρικό κίνημα και επέκτασή του έως το 2030.
  • Έκδοση Π.Δ. για την ίση μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως προβλέπεται και στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 5023/23.
  • Υποστήριξη της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον ν.4780/2021 στελέχωσής της και ενίσχυση της συνεργασίας της με τον Συντονιστικό Μηχανισμό ιδιαίτερα κατά την αναμόρφωση και παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του σημείου 1 του παρόντος.
  • Νόμο- πλαίσιο για καθολική προσβασιμότητα.
  • Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των πάσης φύσεως διακρίσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην πολιτική ζωή.

Επιπροσθέτως η Συνομοσπονδία αναφέρει την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον ενεργό πληθυσμό της χώρας και στις πολιτικές απασχόλησης, ζητήματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά, υγείας, μεταφορών, ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην πολιτική προστασία, στον προσβάσιμο τουρισμό κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments