Policy Briefs

Ευρωσκεπτικισμός: Μέρος του dna της γερμανικής ακροδεξιάς

Ευρωσκεπτικισμός: Μέρος του dna της γερμανικής ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Περίπου δέκα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας AfD βρίσκεται σταθερά στον δρόμο του ευρωσκεπτικισμού. Η κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα πιο ενωτικά του θέματα, όπως αναλύθηκε για την EURACTIV από τον Γερμανό πολιτικό επιστήμονα Uwe Jun σε συνέντευξή του.

Με τον διορισμό του Maximilian Krah, πρωθιερέα των αντι-Βρυξελλών, ως επικεφαλής της λίστας στο συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο, το AfD έδωσε τον τόνο στην εκστρατεία του για τις ευρωεκλογές.

Αν και το πολιτικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο (4-6 Αυγούστου) σε δεύτερο συνέδριο, ο διορισμός του κ. Krah δείχνει ήδη ότι «οι πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στην κεφαλή του AfD και μάλιστα κερδίζουν έδαφος » . , σύμφωνα με τον κ. Jun, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Trier, ειδικό στα πολιτικά κόμματα.

«Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις – εκείνοι που είναι δύσπιστοι [για τους θεσμούς] ή ακόμη και απορρίπτουν εντελώς την ΕΕ – σχηματίζουν τώρα μια σαφή πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος », πρόσθεσε.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιτρέψει στο κόμμα να ενισχύσει την εκλογική του βάση.

«Οι ψηφοφόροι που στοχεύει [το κόμμα] δεν είναι [de facto] πολύ υπέρ της ΕΕ», λέει ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι το εκλογικό σώμα του κόμματος βλέπει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα στην ένταξη στην ΕΕ. Η ΕΕ επικρίνοντας, για παράδειγμα, τον ρόλο της Γερμανίας ως καθαρός συνεισφέρων στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το 2024 τοποθετούν το AfD στη δεύτερη θέση πίσω από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό κεντροδεξιό κόμμα CDU, και μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Το κόμμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην ανατολική Γερμανία, όπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου , ο αριθμός των ατόμων με αρνητική γνώμη για την ΕΕ είναι υψηλότερος από εκείνον των ατόμων με θετική γνώμη.

Ενίσχυση της κομματικής ταυτότητας

Το AfD ιδρύθηκε το 2013 τοποθετώντας τον εαυτό του ενάντια στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της κρίσης του ευρώ, στη συνέχεια μετακινήθηκε σταδιακά προς την άκρα δεξιά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον Jun, ο ευρωσκεπτικισμός είναι «μέρος του DNA του κόμματος» και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ενωτική δύναμη μεταξύ των διαφόρων φατριών και φατριών. «Αυτό είναι που μπορούν ακόμα να συμφωνήσουν όλοι στο κόμμα, και χρησιμεύει επίσης για τη διαμόρφωση μιας κοινής ταυτότητας », πρόσθεσε.

Με τις εσωτερικές συζητήσεις να διεξάγονται για το εάν το κόμμα πρέπει να πιέσει για την οριστική έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ – ένα «Dexit» – ο κ. Jun αμφιβάλλει ότι θα επιλεγεί η πιο δραστική λύση αυτή τη στιγμή.

Αντίθετα, η ηγεσία του κόμματος πιθανότατα θα ακολουθήσει παρόμοια προσέγγιση με άλλα κόμματα της ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), όπως η Γαλλική Εθνική Συσπείρωση (RN) ή η Ιταλική Λέγκα: «Υπονόμευση της Ε.Ε. από μέσα, αντί να προσπαθείς να βγεις από αυτή» .

Τακτικά Μέλη ID

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, το κόμμα πήρε την απόφαση να ενταχθεί στην ID. Μέχρι τώρα, οι ευρωβουλευτές του AfD ήταν μέλη της ομάδας, αλλά όχι το κόμμα συνολικά.

Αν και η συνεργασία τους με την υπόλοιπη ID ήταν κάπως ανώμαλη μέχρι στιγμής, το κόμμα πιθανότατα θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του μετά το 2024, σύμφωνα με τον Jun.

Το γεγονός ότι πιο μετριοπαθείς κομματικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην βασικός υποψήφιος του κόμματος και νυν ευρωβουλευτής Jörg Meuthen, δεν κάθονται πλέον στο ID, επέτρεψε μια πιο έντονη στροφή προς τα δεξιά, επηρεασμένοι από το RN και τη Lega .

Ο κ. Meuthen είχε αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του AfD τον Φεβρουάριο του 2022 για να διαμαρτυρηθεί για τις «ολοκληρωτικές τάσεις» του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments