Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς επελέγη ο Κ. Ζαχαριάδης για τον Δήμο Αθηναίων

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς επελέγη ο Κ. Ζαχαριάδης για τον Δήμο Αθηναίων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου - CNN.gr

Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιό του με κομματικά αξιόπιστους ανθρώπους.

Με οριακή διαφορά από τον Νίκο Φίλη (17-15 ψήφοι) ο Κώστας Ζαχαριάδης έλαβε το «χρίσμα» από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: λευκός καπνός, λοιπόν, μετά από μία μακρά, πολύ μακρά διαδικασία επιλογής υποψηφίου για τον Δήμο της Αθήνας. Μικρή μερίδα στελεχών ζήτησε να επανεξεταστεί και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά (του μπασκετμπολίστα), αλλά καταψηφίστηκε ηχηρά με 25 ψήφους εναντίον του. Οι λόγοι είναι δύο: ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «άδειασε» το κόμμα, ενημερώνοντας και μάλιστα μέσω συνέντευξης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τον προσέγγισε» και είπε μεν πως δέχεται την στήριξη, αλλά δεν… πολυσυμφωνεί κιόλας. Αυτή η στάση του δημιούργησε αλγεινή εντύπωση, με κύκλους της Κουμουνδούρου να τον χαρακτηρίζουν «αφερέγγυο».

Ο δεύτερος λόγος είναι ο πιο βασικός. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να ενισχύσει το ψηφοδέλτιό του με κομματικά αξιόπιστους ανθρώπους. Δηλαδή με ανθρώπους που είναι μέλη του κόμματος, έχουν ξεκάθαρη πολιτική θέση και δεν συνεργάζονται χέρι-χέρι με το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τον Κώστα Ζαχαριάδη ως «λύση της τελευταίας στιγμής» και εν μέρει είναι όντως λύση της… τελευταίας στιγμής, με το Συνέδριο για την εκλογή Προέδρου να είναι προ των πυλών και να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις. Ωστόσο, υποψήφιος της τελευταίας στιγμής θα ήταν και ο Νίκος Φίλης.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης έλαβε 17, ενώ ο Νίκος Φίλης έλαβε 15 ψήφους και μία ψήφος ήταν λευκή. Η διαφορά αυτή είναι αμελητέα και μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, ως ισοκατανομή των ψήφων που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι. Γιατί όμως επιλέχθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης αντί του Νίκου Φίλη, ενός επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου στην Α Αθήνας; Ένας λόγος είναι η ανανέωση του προσωπικού. Πριν από την παραίτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θα αφήσει χώρο για να έρθει μια νεότερη γενιά στελεχών». Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ένας νέος άνθρωπος από τον Συνασπισμό και την ανανεωτική αριστερά, είναι 38 ετών και ήταν ο ίδιος βουλευτής και συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι ένας νέος αλλά έμπειρος πολιτικός.

Ο Νίκος Φίλης, από την άλλη πλευρά, έχει μια πολιτική καριέρα που μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ιστορική Γραμματέας της «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος», ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού, διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» για πολλά χρόνια, στέλεχος του κόμματος από την εποχή του 3%, βουλευτής για πολλά χρόνια και πρώην υπουργός Παιδείας. Με όλη αυτή την εμπειρία, γιατί να μην εκλεγεί κάποιος που χαίρει της εκτίμησης των πολιτών της Αθήνας;

Η διαφορά μόλις δύο ψήφων καταδεικνύει τη δυσκολία της επιλογής. Υπάρχουν επίσης δύο λόγοι για τους οποίους τελικά κέρδισε ο Κώστας Ζαχαριάδης: ο ένας είναι ότι στην ηλικία του είναι ένα νέο στέλεχος με εμπειρία (και όρεξη). Ο άλλος είναι ότι ο Νίκος Φίλης εκφράζεται συχνά με φλογερή ρητορική και ύφος, ένα πολιτικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο μέσα στο Κοινοβούλιο. Όμως, για τη σύγκρουση με τον «χειρότερο δήμαρχο που είχε ποτέ η Αθήνα», όπως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, επέλεξαν ένα πρόσωπο πιο φρέσκο, «γέννημα – θρέμμα» του κόμματος και πιο «ήρεμη δύναμη». Η προσδοκία, βέβαια, είναι ότι η εμπειρία του Νίκου Φίλη θα φανεί πολύ χρήσιμη κατά τη χάραξη των γραμμών ενόψει του συνεδρίου τουκόμματος, της αναδιάρθρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και των αυτοδιοικητικών εκλογών: σε ένα ενιαίο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας (Κώστας Ζαχαριάδης) θα κατέβαινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο άλλος (Νίκος Φίλης) για την επόμενη πολιτική περίοδο παρέχει ιδεολογική κατάρτιση και πολιτική εμπειρία για την επόμενη περίοδο σχεδιασμού. Αν, φυσικά, εξαιρέσουμε τον Νίκο Παππά, δεν υπάρχει επί της ουσίας «ηττημένος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments