Nέα της αγοράς

Maersk: Προβλέπει μακρά και βαθιά συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο

Maersk: Προβλέπει μακρά και βαθιά συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Μείωση κατά 72% στα κέρδη της.

Μεγαλύτερη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, και για περισσότερο διάστημα, προβλέπει η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών στο κόσμο, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, AP Møller-Maersk, προειδοποιώντας ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν τα αποθέματά τους και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι θα ανακάμψουν φέτος οι όγκοι τους.

Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων πιθανότατα θα συρρικνωθεί έως και 4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης ότι ενδέχεται να κινηθεί στο εύρος: από αύξηση κατά 0,5% έως μείωση κατά 2,5%.

Η Maersk, η πορεία της οποίας συχνά θεωρείται ως ενδεικτική για το παγκόσμιο εμπόριο, μαζί με την υπόλοιπη ναυτιλιακή βιομηχανία, αντιμετωπίζει απότομη αναπροσαρμογή μετά την πανδημία που έφερε κέρδη-ρεκόρ το 2021 και το 2022 χάρη στην αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά πλοίων. Πλέον, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χάνει ρυθμό.

«Η διόρθωση των αποθεμάτων που παρατηρήθηκε από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 φαίνεται να παρατείνεται και πλέον αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Maersk. «Συνολικά, το περιβάλλον για το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων και τις υπηρεσίες logistics εξακολουθεί να ενέχει προκλήσεις. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ένδειξη σημαντικής ανάκαμψης σε όγκους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αν και κατέγραψε μεγάλη μείωση, ανακοίνωσε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο τα οποία ήταν πάνω από τις εκτιμήσεις. Η μείωση των κερδών οφείλεται στην πτώση των τιμών των εμπορευματοκιβωτίων. Παράλληλα, αύξησε την καθοδήγηση των κερδών της για το έτος, αν και προειδοποίησε ότι το υπόλοιπο του 2023 θα είναι πιο δύσκολο.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 40% στα 13 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 72% στα 2,9 δισ. δολάρια, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,4 δισ. δολάρια. Το  ίδιο τρίμηνο το 2022 είχε σημειώσει κέρδη-ρεκόρ ύψους 10,3 δισ. δολαρίων.  Η Maersk αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τα ebitda από 8-11 δισ. δολάρια σε 9,5-11 δισ. δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments