Πολιτική

Οι αυτοδιοικητικοί “πονοκέφαλοι” του Νίκου Ανδρουλάκη

Οι αυτοδιοικητικοί “πονοκέφαλοι” του Νίκου Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Πληθαίνουν στο ΠΑΣΟΚ οι εστίες κριτικής σε θεμελιώδεις αυτοδιοικητικές αποφάσεις της ηγεσίας.

Με σημαντικές δυσκολίες προχωρά η αυτοδιοικητική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη για τη μάχη της 8ης Οκτωβρίου.  Το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι απλώς ηλεκτρισμένο καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται, όπως του προσάπτουν με έμμεσο ή άμμεσο τρόπο, οι σύντροφοί του να «χύσει το γάλα», που τόσο διαφήμισε, ότι μάζεψε στην καρδάρα των εθνικών εκλογών.

Τρανταχτό παράδειγμα η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Ο καθηγητής του ΕΜΠ και εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν καλείται να ανατρέψει το αρνητικό δεδομένο με το οποίο «προικίζεται» η εκστρατεία του και δεν είναι άλλο από την ισχνή δυναμική του ΠΑΣΟΚ στην  Α’ Αθήνας. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ  στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όχι μόνο δε συγκέντρωσε διψήφιο ποσοστό αλλά μετά βίας οι δυνάμεις που άθροισε έφτασαν κοντά στην περιοχή του 7%.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα θα πρέπει να ξεπεράσει άλλες δυσκολίες ως πρακτικό ζήτημα εντός του κόμματος ενόψει των τοπικών εκλογών. Άλλωστε, η ιδέα του Νίκου Ανδρουλάκη ότι ο Χάρης Δούκας θα πρέπει να πλαισιωθεί από μέλη του διδύμου που κατέβηκαν μαζί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές δεν ευσταθεί.

Τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και τα μέλη της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» είναι αρνητικοί στο να συμμετάσχουν σε αυτή τη μάχη, αναφέροντας μάλιστα ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση στην προετοιμασία του σχεδιασμού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Απότοκο των καθυστερήσεων με τις οποίες παίζει πολιτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι -σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών – και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το πράσινο χρίσμα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να αλλάξει πίστα στο μπάχαλο που δημιούργησαν οι χειρισμοί του στις εθνικές εκλογές  όπου το ΠΑΣΟΚ κατάφερε χάρη στους προεδρικούς χειρισμούς  ευνούχισε τα πολιτικά ερείσματα του στην περιοχή και δημιούργησε και εσωκομματικό θέμα με τον Χάρη Καστανίδη.

Οι χαμηλές ταχύτητες  Ανδρουλάκη οδήγησαν τον Σπύρο Πέγκα, που αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Γιάννη Μπουτάρη, στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά την οργανωτική του ανεπάρκεια πρόλαβε να δώσει το χρίσμα.  Η προεδρική αναβλητικότητα όμως οδηγεί και στην απώλεια του Στέλιου Αγγελούδη, εκ των πιο στενών συνεργατών του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτό το φόντο αναπτύχθηκε μια γραμμή άμυνας από τη Χαριλάου Τρικούπη για προσκλητήριο στήριξης στην προοδευτική ψήφο και ότι η επίσημη κομματική γραμμή θα δοθεί στις επαναληπτικές εκλογές.

Η ραθυμία που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη σκακιέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτυπώνεται και στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο στρατόπεδο του υποψηφίου του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής. Τα παράπονα για την καθυστέρηση του Γιάννη Σγουρού είναι ευρέως διαδεδομένα και δεν έχουν κοπάσει, παρά τις διαβεβαιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι το κλείσιμο των ζητημάτων πρώτης γραμμής είναι θέμα ωρών.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ήδη αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, με σημαντικότερη τη διαρροή στελεχών και υποψηφίων και προς το ψηφοδέλτιο υπό τον Γιώργο Πατούλη που θα στήριζε η Νέα Δημοκρατία αλλά και προς τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη που έχει πάρει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο δε φόβος που υπάρχει και στα δυο επιτελεία είναι ότι αυτές οι διαρροές θα επιταθούν από τη στιγμή που επικεφαλής του γαλάζιου συνδυασμού έχει τεθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς που ενώνει δυνάμεις με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής. Η παραλυτική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη αποτυπώνεται και σε άλλες περιφέρειες. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχει καταλήξει σε υποψηφίους μεταξύ άλλων για την Πελοπόννησο, ενώ δεν έχει ανευρεθεί το πρόσωπο που θα δοθεί το χρίσμα στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments