EDITOR'S PICK

Γιατί δεν κινδυνεύει η «βασιλεία του δολαρίου» από το χτύπημα Fitch στις ΗΠΑ

Γιατί δεν κινδυνεύει η «βασιλεία του δολαρίου» από το χτύπημα Fitch στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: pronews.gr

Ποιοι παράγοντες θα το βοηθήσουν να κρατήσει τα «σκήπτρα» ως το παγκόσμιο νόμισμα

Τις προοπτικές του αμερικανικού δολαρίου μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, αναλύει η UBS σε έκθεσή της και κυρίως αν τίθεται εν αμφιβόλω η κυριαρχία του ως παγκόσμιο νόμισμα.

Σύμφωνα με τη UBS, όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ανέδειξε ορισμένες εύλογες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του χρέους και τη δυσλειτουργική διαδικασία για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου, Μια διαδικασία η οποία σποραδικά έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ. Ο οίκος έκανε λόγο για «διάβρωση της διακυβέρνησης» κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Fitch αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 118% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2025, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο περίπου 39% για τις χώρες με την ανώτατη επενδυτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Και οι δύο παράγοντες δεν βοηθούν σε μια πολύ σημαντική παράμετρο: το αμερικανικό δολάριο να διατηρήσει τον ρόλο του ως άξονας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, το μέλλον μοιάζει να είναι πιο ποικιλόμορφο, με διάφορα νομίσματα, ακόμη και εμπορεύματα, να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν διακρίνουν κάποια απειλή στην εγκαθίδρυση του αμερικανικού νομίσματος στο άμεσο μέλλον. Αντιθέτως αναμένουν τα επόμενα χρόνια ο κόσμος να κινείται με επίκεντρο το αμερικανικό δολάριο για μια σειρά λόγων.

Τα παγκόσμια νομισματικά καθεστώτα δεν είναι ευέλικτα

Το δολάριο κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το διεθνές εμπόριο. Οι αλλαγές στο κυρίαρχο νόμισμα του κόσμου έχουν ιστορικά πάρει πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Ακόμα και όταν οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ανεβαίνουν και πέφτουν, η ισχύς των νομισμάτων τους να επιβιώνει κατά πολύ μετά την κορύφωση της επιρροής τους. Η τελευταία έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη νομισματική σύνθεση των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αποκαλύπτει ότι το μερίδιο σε αμερικανικό δολάριο που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθεί να ανέρχεται σε σχεδόν 60%. Το δολάριο χρησιμοποιείται επίσης σε πάνω από το 40% κάθε παγκόσμιας πληρωμής και κυριαρχεί στο 85% των συμβάσεων εμπορικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με το σύστημα πληρωμών SWIFT.

Το αμερικανικό δολάριο παραμένει το νόμισμα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο

Η ρευστότητα είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που αναζητούν σε ένα νόμισμα οι διαχειριστές των παγκόσμιων αποθεμάτων και όσοι εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο. Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο. Το βάθος της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο. Το αμερικανικό δολάριο βρισκόταν πίσω από το 88% όλων των παγκόσμιων συναλλαγών με νομίσματα το 2022, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση όσον αφορά τα παράγωγα, όπως τα προθεσμιακά συμβόλαια, οι ανταλλαγές και τα δικαιώματα προαίρεσης. Κάτι που έχει σημασία, καθώς η δυνατότητα αντιστάθμισης της έκθεσης σε ένα συγκεκριμένο νόμισμα μέσω παραγώγων απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους διαχειριστές αποθεματικών και σε όσους εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο.

Η σταθερότητα και η ασφάλεια έχουν σημασία

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό και πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, η χώρα εξακολουθεί να κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις σε διάφορους δείκτες, όπως το κράτος δικαίου, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων και το άνοιγμα της αγοράς. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλες ροές ξένων επενδύσεων. Φυσικά, πρέπει να αντιμετωπίζουν με σεβασμό το προνόμιο να μπορούν να εκδίδουν τα κατεξοχήν περιουσιακά στοιχεία που επικρατούν στον κόσμο. Η προοπτική ενός ακόμη κλεισίματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Οκτώβριο δεν βοηθάει τη υστεροφημία της χώρας, για παράδειγμα.

Εντέλει, ενώ ο ανταγωνισμός για το δολάριο αυξάνεται, οι αναλυτές της UBS δεν διακρίνουν κανέναν σημαντικό «αντίπαλο» που να μπορεί να εκθρονίσει το αμερικανικό νόμισμα τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments