Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: Ο ευρωσκεπτικισμός σε άνοδο

Ευρωεκλογές 2024: Ο ευρωσκεπτικισμός σε άνοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters//pixabay

Ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα βλέπουν την επιρροή τους να αυξάνει εν όψει των ευρωεκλογών του επομένου έτους.

Oι ευρωομάδες που βρίσκονται στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τις έδρες τους στις ευρωεκλογές που αναμένονται τον Ιούνιο του 2024.

Όπως σημειώνει σε σχετική του ανάλυση ο ιστοχώρος Politico, η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν κόμματα όπως η παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το πολωνικό Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τις έδρες της κατά 23 σε σύγκριση με το 2019, ανεβαίνοντας έτσι συνολικά στις 89 έδρες. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές θα γίνουν, μαζί με τη Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πίσω από το ΕΛΚ και την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Προς κέρδη εκτιμάται, ωστόσο, ότι οδεύει και η ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις όπως για παράδειγμα το γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του Politico, η ομάδα ID θα μπορούσε να ανέβει κατά 15 έδρες σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας έτσι τις 77.

Κατά τα λοιπά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκτιμάται ότι μπορεί να χάσει 12 έδρες παραμένοντας όμως πρώτη δύναμη με συνολικά 165 ευρωβουλευτές, ενώ στη θέση νούμερο δύο, με 145 έδρες, εκτιμάται ότι θα μείνει η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Αντιθέτως, σημαντικότερες θα είναι οι απώλειες για το Renew (την ομάδα της παράταξης του Εμμανουέλ Μακρόν) το οποίο μπορεί να χάσει 12 έδρες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments