Οικονομία

Περιορισμένες προσδοκίες από τη ΔΕΘ

Περιορισμένες προσδοκίες από τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: TOVIMA.GR - ΠΡΟΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ Η ΔΕΘ

Από τη φετινή ΔΕΘ πιθανολογείται ισχυρά ότι θα αποφευχθεί η παροχολογία.

Τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χθες ως μια από τις κορυφαίες ειδήσεις τη νέα αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ανά την υφήλιο. Το κόστος δανεισμού των κρατών ανεβαίνει ανά την υφήλιο. Στο 2,7% πλέον η Γερμανία, στο 4,75% η Μεγάλη Βρετανία, στο 4,3% οι ΗΠΑ, στο 4,4% η Ιταλία.

Συνολικά, το 4,05% της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί ως μια μάλλον καθησυχαστική εξέλιξη. Η αγορά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στο λόμπι της “επαγγελματικής κατηγορίας” μετά από δύο «μη αναγνωρισμένες» ανακάμψεις στην επενδυτική βαθμίδα.

Πρώτο προγραμματισμένο ραντεβού αναβάθμισης, αυτό που δίνεται για τις 8 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Τι είναι πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση; Να εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων στήριξης και να κάνει τις, ούτως ή άλλως ανήσυχες αγορές να αναρωτιούνται για τον τρόπο χρηματοδότησης και για την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, ή να εμφανίσει ένα πιο «τεχνοκρατικό προφίλ» και να θέσει ξεκάθαρη προτεραιότητα: Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ήταν πολύ προσεκτικές στη διατύπωσή τους χθες. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης. Ωστόσο, έστειλαν ένα διπλό μήνυμα. Δεν θα εφαρμοστούν όλα όσα συζητούνται και τίποτα δεν θα ανακοινωθεί αν πρώτα δεν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει περιθώριο χρηματοδότησης.

Το ερώτημα δεν είναι αν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ περισσότερο ή λιγότερο. Το ερώτημα είναι αν η ρητορική της Ελλάδας για πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων θα είναι “διφορούμενη”.

Το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει προς το παρόν πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι εργαζόμαστε βασικά εντός των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης αυτή τη στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να παράγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από 2 δισ. ευρώ. Τι υπάρχει μπροστά; Τα αυξημένα έσοδα του καλοκαιριού (σ.σ ακόμη δεν έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) αλλά και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα λόγω της ακρίβειας αλλά και του ενεργειακού.

Αν προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, δεν πρέπει να επενδύσουμε στην παροχολογία. Δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα σε μια εποχή που επαναλαμβάνεται η αξιολόγηση της Ελλάδας. Αυτό που έχει νόημα είναι να στείλει για άλλη μια φορά ένα μήνυμα στην αγορά ότι η Ελλάδα διαφοροποιείται θετικά αυτή τη φορά και δεν θα λάβει αποφάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments