Διεθνή

Τουρκία: Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο οι εξελίξεις στην Κύπρο

Τουρκία: Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο οι εξελίξεις στην Κύπρο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: EPA - Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΑΝΕΙ "ΚΑΣΤΡΑ"

Στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, με την παρουσία του Ερντογάν, αναμένεται να συζητηθεί το επεισόδιο στην Πράσινη Ζώνη.

Συνεδριάζει αύριο υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας.

Στην ατζέντα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τα επεισόδια στην Πύλα.

Στη θεματολογία συμπεριλαμβάνονται επίσης το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, οι αυξήσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, η παροχή αφορολόγητων κινητών σε μαθητές και φοιτητές κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες στο μικτό χωριό Πύλα στην Κύπρο, χωρίς την άδεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής. Η Πύλα, στην οποία ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης  και ελέγχεται από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου, που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, «πρόκειται για σοβαρότατη παραβίαση του status quo» και πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η απάντηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η διεθνής αποδοκιμασία δεν πτόησαν όμως την τουρκική πλευρά, η οποία επανήλθε με δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Η Κύπρος είναι τουρκική», τιτλοφορείται η ανάρτηση του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, που αν μη τι άλλο δείχνει εμμονή στο αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.

Πλέον, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Είναι σημαντικό αν ο Τούρκος πρόεδρος θα θελήσει να εκφραστεί για το επίμαχο θέμα και για τις πολιτικές θέσεις του κυβερνητικού του εταίρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments