Nέα της αγοράς

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών, έστειλε η HSBC

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών, έστειλε η HSBC

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών, έστειλε η HSBC

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών, έστειλε η HSBC, μέσω της σύστασης «overweight» που διατηρεί, και των επτά κορυφαίων επενδυτικών επιλογών που προτείνει στα χαρτοφυλάκια για έκθεση στο ισχυρό εγχώριο επενδυτικό «story».

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς μετοχών, έστειλε η HSBC, μέσω της σύστασης «overweight» που διατηρεί, και των επτά κορυφαίων επενδυτικών επιλογών που προτείνει στα χαρτοφυλάκια για έκθεση στο ισχυρό εγχώριο επενδυτικό «story».

Όπως σημειώνει ο βρετανικός οίκος, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες αγορές όπου ένα ισχυρό «top – down» αφήγημα συμπληρώνεται από καλές «bottom – up» ιδέες. Για τις ελληνικές τράπεζες, οι «επιθετικοί» χειρισμοί της ΕΚΤ και τα χαμηλά beta καταθέσεων συνεπάγονται υψηλότερα επίπεδα καθαρών εσόδων από τόκους από ό,τι εκτιμά το consensus αλλά και επίπεδα αποτιμήσεων, με την Alpha Bank να αποτελεί το πρωτιμώμενο «play», όπως προαναφέρθηκε. Οι θετικοί μακροοικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν επίσης τη σταθερή επενδυτική θέση για τις εταιρείες του retail. Η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση της απασχόλησης θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων. Από αυτή την άποψη, η HSBC θέτει ισχυρές βάσεις τόσο για τον ΟΠΑΠ όσο και για τη Jumbo, με την τελευταία να υποστηρίζεται και από το θετικό «story» ανάπτυξης της αγοράς της Ρουμανίας. Επιπλέον, ο αναλυτής που καλύπτει τον κλάδο των αεροπορικών εταρειών «βλέπει» την Aegean ως το καλύτερο «play» γύρω από τον τομέα των ταξιδιών αναψυχής, η οποία παραμένει ισχυρή μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα:

– Eurobank (σύσταση «buy», τιμή στόχος τα 2,20 ευρώ): Σύμφωνα με την HSBC, η Eurobank διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό και ένα διαφοροποιημένο business model που επιφέρει περίπου το 35% των κερδών του ομίλου εκτός Ελλάδας. Χάρη στους θετικούς «καταλύτες» από την αύξηση των επιτοκίων, ο βρετανικός οίκος αναμένει ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE, της τράπεζας θα φτάσει στο 15% το 2023, στη βάση του οποίου ο δείκτης λογιστικής αξίας P/TBV στο 0,83x για φέτος δείχνει ελκυστικός. Σημειώνεται η Eurobank βρίσκεται σε διαδικασία επαναγοράς των 52.080.673 μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ (αποτελεί το βασικό σενάριο – και της πιθανής μετέπειτα ακύρωσής του) σε ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 – 1,90 ευρώ. Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα ανοίξει το δρόμο για διανομές μερισμάτων από τα κέρδη της χρήσης του 2023 και θα άρει τις όποιες ανησυχίες για «stock overhang» (υπερπροσφορά μετοχών), ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτόν τον κίνδυνο, λόγω των σημαντικών ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ και των σχεδίων εξόδου αυτού.

– Εθνική Τράπεζα (σύσταση «buy», τιμή στόχος τα 7,95 ευρώ): Ο ισχυρός ισολογισμός και το ισχυρό franchise καταθέσεων λιανικής της Εθνικής, τη βοηθούν να ξεχωρίζει μεταξύ των υπόλοιπων συστημικών. Επιπλέον, δημιουργεί τα υψηλότερα βιώσιμα επίπεδα σε δείκτη ROTE έναντι των υπολοίπων, με περαιτέρω ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο βελτίωσης στο σκέλος των προμηθειών και του λειτουργικού κόστους. Η ισχυρή δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους της Εθνικής τα τελευταία τρία τρίμηνα έχει υποτιμηθεί από τις αγορές και ο εκτιμώμενος δείκτης ROTE για φέτος στο 14%, όπως και ο δείκτης CET1 στο 18% αξίζουν μια αποτίμηση πιο κοντά σε σύγκριση με το 0,82x για το δείκτη P/TBV για το φέτος. Η διοίκηση έδειξε επίσης το δρόμο – κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου – για την αξιοποίηση της πολύ υψηλής ρευστότητας της τράπεζας για εξαγορές, κάτι που η HSBC βρήκε άκρως από την πλευρά της ανάπτυξης, τη βελτιστοποίησης του κεφαλαίου και τις προοπτικές για το δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE. Οποιοδήποτε πιθανό «overhang» που σχετίζεται με την αναμενόμενη έξοδο του ΤΧΣ και την πώληση του 41% μέχρι το 2025, φαίνεται να είναι το βασικό εμπόδιο για ένα περαιτέρω re – rating, σύμφωνα με τον Cihan Saraoglu, αρμόδιο αναλυτή της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες.

– ΟΠΑΠ (σύσταση «buy», τιμή στόχος τα 20 ευρώ): Η HSBC διατηρεί μια θετική σύσταση για τη μετοχή, υπό το πρίσμα της ευρύτερης προοπτικής ανάπτυξης της εταιρείας βραχυπρόθεσμα, που υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σταδιακή ανάπτυξη από τα τερματικά VLTs και το διαδικτυακό «κανάλι». Οι αναλυτές θεωρούν ότι το online σκέλος θα παραμείνει ο βασικός «μοχλός» ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να παίρνει μερίδιο αγοράς από το retail. Ο ΟΠΑΠ διατηρεί μια σταθερή θέση στο πλαίσιο του online, με τη Stoiximan και το σχεδιασμό της να ενισχύσει τη διαδικτυακή της παρουσία και προσφορά να δυναμώνει περαιτέρω την ανάπτυξη των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) μεσοπρόθεσμα. Ο επενδυτικός οίκος αναμένει ότι το μερίδιο του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο θα αυξηθεί στο 25% έως το 2025, ενώ βραχυπρόθεσμα (δηλαδή το 2023) αναμένει μια συνεχή, ισχυρή ανάπτυξη από όλους τους κλάδους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments