Policy Briefs

Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση Μελόνι ότι παρεμποδίζει τη διακίνηση μεταναστών

Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί την κυβέρνηση Μελόνι ότι παρεμποδίζει τη διακίνηση μεταναστών

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pelop.gr - Ιταλία: Το 50% των πολιτών δε συμφωνεί με τη δράση της Μελόνι

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση κάνει λόγο για "εγκλήματα αλληλεγγύης".

Η ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Elly Schlein κατηγόρησε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για «έγκλημα αλληλεγγύης», όρος που χρησιμοποιείται όταν οι νόμοι είναι πιθανό να περιορίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής πλοίων ΜΚΟ για τη διάσωση μεταναστών.

Η Elly Schlein και η Τζόρτζια Μελόνι συγκρούστηκαν διαδικτυακά για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, ενός από τους πιο σύνθετους γρίφους που αντιμετωπίζει η Ιταλία.

«Λήψη προστίμου και διοικητική κράτηση για τη διάσωση περισσότερων ζωών από [τον αριθμό] «εξουσιοδοτημένο»: το διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι συνιστά έγκλημα αλληλεγγύης», έγραψε η Έλι Σλάιν στα κοινωνικά δίκτυα.

Το σκάφος Open Arms της ΜΚΟ, το οποίο διασώζει και φέρνει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στις ιταλικές ακτές, επιβλήθηκε πρόστιμο και κρατήθηκε διοικητικά αφού διέσωσε μερικά σκάφη σε κίνδυνο καθώς κατευθυνόταν προς το λιμάνι αποβίβασης της Carrara, στην Τοσκάνη, το οποίο είχε οριστεί από η κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβη και με το πλοίο Sea-Eye στο λιμάνι του Σαλέρνο αυτή τη φορά. Αυτές οι αδικαιολόγητες κυρώσεις ώθησαν την επικεφαλής της αντιπολίτευσης να αντιδράσει.

Τα μέτρα που επιβάλλονται στα σκάφη προβλέπονται από το «διάταγμα Cutro» που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης που παρατηρείται στην Ιταλία εδώ και χρόνια. Η Schlein, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το διάταγμα είναι ουσιαστικά άκυρο επειδή παραβιάζει το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

«Πείτε μας: κινδύνευαν αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλειφθούν στη θάλασσα; […] Υπάρχει ένας πόλεμος κατά των ΜΚΟ που καλύπτει μόνο τη σοβαρή απουσία μιας θεσμικής αποστολής έρευνας και διάσωσης της ΕΕ στη Μεσόγειο, ενός Ευρωπαϊκού Mare Nostrum . Και στην Ευρώπη, η [ιταλική] κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή», πρόσθεσε ο Schlein.

Η Τζόρτζια Μελόνι  απάντησε αμέσως μετά ότι η κυβέρνησή της “εφαρμόζει τους νόμους και τις αρχές που υπήρχαν πάντα σε κάθε κράτος: απαγορεύεται η διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης και η άμεση ή έμμεση βοήθεια στην εμπορία ανθρώπων”.

“Η αλληλεγγύη είναι να τελειώνουμε τα ταξίδια της ελπίδας και των θανάτων στη θάλασσα. Διότι το να βοηθάμε να πλουτίσουμε αυτούς που οργανώνουν την εμπορία ανθρώπων δεν έχει καμία σχέση με τις λέξεις αλληλεγγύη και ανθρωπιά”, πρόσθεσε η Πρωθυπουργός .

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως σε ένα «πακέτο ασφαλείας» που θα περιέχει νέους κανόνες με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης ήδη από τη Δευτέρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν απελάσεις και αυξημένους ελέγχους στους μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 24 Αυγούστου, 106.023 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Ιταλία, έναντι 37.169 το 2021 και 52.558 το επόμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments