Policy Briefs

Ευρωκοινοβούλιο: Οι Φιλελεύθεροι καταδικάζουν τη διολίσθηση του ΕΛΚ στον “ανελεύθερο πειρασμό”

Ευρωκοινοβούλιο: Οι Φιλελεύθεροι καταδικάζουν τη διολίσθηση του ΕΛΚ στον “ανελεύθερο πειρασμό”

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Alamy.com - Renew Europe

Κεντρώοι εναντίον δεξιών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι κεντρώοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τους «ανελεύθερους πειρασμούς» του ΕΛΚ. 

Συγκεκριμένα, η κεντρώα ομάδα Renew Europe κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για συμπαιγνία με την ακροδεξιά και προειδοποίησε για την αυξανόμενη πόλωση της δεξιάς σε δήλωση που θα υιοθετήσει το κόμμα στη Βιέννη την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου).

«Καλούμε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψουν τον λαϊκισμό και τη συνεργασία με την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά», δήλωσε ο πρόεδρος του Renew Europe, Stéphane Séjourné, σε δήλωση που είδε η EURACTIV.

Ενώ η δήλωση δεν αναφέρει ονομαστικά κανένα μαύρο πρόβατο εντός του ΕΛΚ, είναι γεγονός ότι αρκετά συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη κυβερνούν σήμερα με τη βοήθεια ακροδεξιών κομμάτων, όπως στη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.

Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS της Αυστρίας, το οποίο φιλοξενεί τη συνάντηση υψηλού επιπέδου, επισήμανε επίσης τη δική του κυβέρνηση ως παράδειγμα αυτής της εξέλιξης.

«Έχουμε μια μικρή ανησυχία ότι και στην Αυστρία υπάρχει ο πειρασμός της ‘ορμπανοποίησης’», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος του NEOS Beate Meinl-Reisinger σχετικά με τη συνάντηση του καγκελάριου Karl Nehammer με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.

«Η Βιέννη δεν πρέπει να γίνει Βουδαπέστη», πρόσθεσε η ίδια.

Για να αντιταχθεί σε αυτή την τάση, το Renew Europe ελπίζει να προωθήσει ένα κεντρώο αντεπιχείρημα  ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του επόμενου έτους, το οποίο θα ωθήσει το ΕΛΚ προς μια πιο κεντρώα κατεύθυνση, υπερασπιζόμενο αρχές όπως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments