Ελλάδα

Κακοκαιρία: Νεκρός άντρας στο Δομοκό-Δύσκολη κατάσταση σε Τρίκαλα,Καρδίτσα,Μαγνησία,Ροβιές Εύβοιας [pics,vid]

Κακοκαιρία: Νεκρός άντρας στο Δομοκό-Δύσκολη κατάσταση σε Τρίκαλα,Καρδίτσα,Μαγνησία,Ροβιές Εύβοιας [pics,vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Νεκρός βρέθηκε άντρας σε ρέμα κοντά στο Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική

Νεκρός βρέθηκε άντρας σε ρέμα κοντά στο Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. ‘Ανδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα ο οποίος στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο ηλικίας 51 ετών.

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Κοπέρνικος για την αποτύπωση εικόνων των πλημμυρών από την Θεσσαλία-Επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια αν χρειαστεί

To ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος» ενεργοποιήθηκε έτσι ώστε να καταγραφούν οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και ειδικότερα, η Θεσσαλία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη διαχείρισης κρίσεων, Μπάλας Ουζβάρι ερωτηθείς σχετικά.

«Δυστυχώς πηγαίνουμε από τη μία φυσική καταστροφή στην άλλη στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι οι φωτιές , αλλά πλημμύρες. Παρακολουθούμε πολύ στενά. Λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για την ενεργοποίηση του συστήματος «Κοπέρνικος». Αυτό έγινε πριν από δύο ημέρες και φυσικά παρέχουμε δορυφορικές εικόνες έτσι ώστε να μπορέσουν οι αρχές να καταγράψουν την περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες και εδώ αναφέρομαι στην Θεσσαλία» σημείωσε. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει επιπλέον βοήθεια εάν χρειαστεί.

Πότε αναμένεται υποχώρηση της κακοκαιρίας

Σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσει σήμερα η κακοκαιρία Daniel, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, στο Ιόνιο και στο βόρειο Αιγαίο, οι οποίες όμως βαθμιαία θα εξασθενήσουν και έως το βράδυ θα περιοριστούν σημαντικά.

Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα σε δυτική Μακεδονία (Γρεβενά), Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα) και Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία).

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα υποβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Βόλος: Σε στρατόπεδο μεταφέρονται πολίτες για φιλοξενία – Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σκιάθο, εκατοντάδες εγκλωβισμενοι στο αεροδρόμιο

Στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, έχουν ανοίξει χώροι φιλοξενίας για πληγέντες από τη θεομηνία και έχασαν τα σπίτια τους. Ηδη, φιλοξενούνται περισσότεροι από 60 άνθρωποι στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και υπάρχει δυνατότητα για φιλοξενία άνω των 150 ατόμων.

Στη Σκιάθο με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας απαγορεύεται η κίνηση και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου που έχει πληγεί από την θεομηνία και έχει καταστραφεί μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού.

Με οχηματαγωγά από τον Βόλο στέλνονται ήδη στο νησί ενισχύσεις με μηχανήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ στο νησί παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες και δεν μπορούν να αποχωρήσουν, αφού -λόγω των προβλημάτων- έχουν ακυρωθεί δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” και οι ταξιδιώτες περιμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε στις αίθουσες του αεροδρομίου, όπου πολλοί από αυτούς -πάνω από 500- διανυκτέρευσαν εκεί.

Βόλος: Κατέρρευσε και η γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό

Κατέρρευσε, σήμερα το πρωί, και η μεγάλη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στην περιοχή του Αλμυρού. Πρόκειται για μία ακόμη γέφυρα στη Μαγνησία που δεν άντεξε στην πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από την Οθρυ.

Η γέφυρα που βρίσκεται στον Αλμυρό και συνέδεε τον Αλμυρό με τον Πλάτανο, αποτελούσε μέρος του δρόμου Αλμυρού-Σούρπης και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας μέσα στην πόλη του Βόλου

Υπερχείλισε και πάλι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας μέσα στην πόλη του Βόλου, εξαιτίας της νέας νεροποντής που -από το πρωί- σαρώνει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το ποτάμι ξεπέρασε τα όριά του από το ύψος της γέφυρας στην Γιάννη Δήμου και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις από την περιοχή της Χιλιαδούς και συνεχίζει μέχρι τις εκβολές του.

Ήδη, στις παρόχθιες οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη έχουν παρασυρθεί δεκάδες αυτοκίνητα και τα νερά επεκτείνονται προς τις συνοικίες της Κηφισιάς στην Παρασκευοπούλου, σε όλη τη Χιλιαδού, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Παπαδιαμάντη ,τα Παλαιά, τους Αγίους Αναργύρους και έχουν κλείσει όλες οι γέφυρες του χειμάρρου.

Έχει διακοπεί η κίνηση αυτοκινήτων σε όλες τις περιοχές και η σύνδεση του κέντρου του Βόλου με τη Νέα Ιωνία.

Κατέρρευσε και η γέφυρα στα Κάτω Λεχώνια

Κατέρρευσε και η γέφυρα του Βρύχωνα στα Κάτω Λεχώνια του Βόλου, ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας, αφού βρίσκεται στον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Νοτίου Πηλίου,αποκόπτοντας κάθε εναλλακτική διαδρομή προς τις περιοχές της νότιας Μαγνησίας.

Η γέφυρα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου που κατεβάζει νερά από τις πλαγιές του Πηλίου από τον Άγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια αφού από το πρωί η περιοχή επλήγη με ιδιαίτερα μεγάλη σφοδρότητα από νέα νεροποντή . Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου παρασύρουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Βοήθεια και από τις ένοπλες δυνάμεις στις πληγείσες περιοχές 

Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγείες του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

 Δύσκολη η κατάσταση στις ΠΕ Τρικάλων και Καρδίτσας – Εγκλωβισμένοι κάτοικοι από το ύψος του νερού σε δημοτικά διαμερίσματα

Σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά αλλά και οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάση μέχρι τις αυλές.

Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. Επίσης, ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων έχει ξεχειλίσει προς γειτονιές της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως “κατεβαίνουν τα βουνά μας”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τονίζει επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments