Διεθνή

Πακέτο 800 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν στον Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Πακέτο 800 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν στον Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: EPA, Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει σχετικά με τις διμερείς σχέσεις

Η επίσκεψη Βάρχελι θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλού επιπέδου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία μετά τις του Μαΐου.

Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διανείμει μεγάλα ποσά σε μετρητά ως μέρος της μακροχρόνιας συμφωνίας για τη μετανάστευση, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά όλο και περισσότερα χρήματα.

Η επίσκεψη Βάρχελι θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλού επιπέδου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία μετά τις του Μαΐου.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να παραδώσουν στην Άγκυρα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να παράσχει “ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες ως μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει η ΕΕ ως υποστήριξη προς τους πρόσφυγες στη χώρα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε περαιτέρω τη διάθεση 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει την Τουρκία να ξεπεράσει τις συνέπειες από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν οριστικοποίησε μια συμφωνία σύνδεσης με την Τουρκία. Αυτή η συμφωνία παρέχει πρόσβαση στο Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρήματα για τους μετανάστες αποτελούν μέρος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από το 2016, η οποία είχε ως στόχο την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η μαζική εισροή ήρθε αφού η τότε Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε το περίφημο “Wir schaffen das” ή “Μπορούμε να το διαχειριστούμε”. Η φράση υποδοχής έγινε σύμβολο της προσφυγικής πολιτικής της Μέρκελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ και η συμφωνία ήταν μια προσπάθεια να σταματήσει αυτό. Η Τουρκία υποσχέθηκε τότε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τις ροές μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά. Οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στα νησιά από την Τουρκία θα μπορούσαν ως αποτέλεσμα να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους. Και για κάθε Σύριο που επέστρεφε από τα νησιά, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δέχονταν έναν Σύριο πρόσφυγα που περίμενε στην Τουρκία.

Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκαν στην Τουρκία συνολικά 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα.

Η Τουρκία λαμβάνει αυτά τα λεφτά την ώρα που μετανάστες συνεχίζουν αδιάκοπα να φτάνουν στα ελληνικά νησιά ή να περνούν μέσω του Έβρου, ζητώντας παράλληλα και τα ρέστα για το γεγονός πως η ΕΕ δεν της δίνει περισσότερα κονδύλια για να κάνει τα συμφωνηθέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments