Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Ούτε σε προσομοίωση υπάρχει η βροχόπτωση στη Θεσσαλία – Πότε προβλέπεται ξανά

Κακοκαιρία Daniel: Ούτε σε προσομοίωση υπάρχει η βροχόπτωση στη Θεσσαλία – Πότε προβλέπεται ξανά

Πηγή Φωτογραφίας: [363405] ΘΕΣΣΑΛΙΑ-5Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL ΠΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ -ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ / ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑ Ν.ΣΜΥΡΝΗ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δημήτρης Εμμανουλούδης, μίλησε στη δημόσια τηλεόραση

Οι ποσότητες των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή τα 900-1.000 χιλιοστά βροχής, είναι το νερό που πέφτει σε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, διευθυντής του εργαστηρίου «Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών».

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, τέτοιο μέγεθος καταστροφής προβλέπεται ξανά τα επόμενα 16.000 χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Εμμανουλούδης. Δεν επρόκειτο μάλιστα για τοπικό φαινόμενο καθώς ενώ στη Ζαγορά Πηλίου μετρήθηκαν 950 χιλιοστά βροχής και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 600-700 χιλιοστά.

Η βροχόπτωση αυτή ήταν έξω από τα όρια της λογικής, τόνισε ο κ. Εμμανουλούδης και επισήμανε ότι με αυτά τα μεγέθη βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να βοηθήσουν οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα. Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία συγκεντρώνει νερά από όλες τις γειτονικές περιοχές γιατί πριν από 30.000 χρόνια ήταν θάλασσα και πολλά χωριά είναι χτισμένα σε λάθος περιοχές, κατέληξε ο κ. Εμμανουλούδης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει νέος σχεδιασμός για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιες πλημμύρες.

«Κοπέρνικος» – Χάρτης: Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής [vid]

Ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο, αναφέρεται σε ανάρτηση της ευρωπαϊκού συστήματος «Κοπέρνικος» στην πλατφόρμα Χ.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα. Ορισμένες περιοχές δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες – περισσότερο από ό,τι συνήθως καταγράφεται σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο Sentinel1 κατέγραψε την εικόνα που δείχνει πλημμυρισμένες περιοχές κοντά στον Βόλο».

Διεθνή ΜΜΕ: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής» [vid]

«Πλημμύρες στην Ελλάδα: Στους 10 ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών», μεταδίδει η Deutsche Welle σημειώνοντας: «οι πλημμύρες στην Ελλάδα ακολούθησαν μια τεράστια δασική πυρκαγιά στα βόρεια και το πιο ζεστό καλοκαίρι της χώρας που έχει καταγραφεί. Επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, η καταιγίδα Daniel ήταν η χειρότερη που έπληξε τη χώρα αφότου άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία το 1930. Προκάλεσε καταστροφές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία επί τρεις ημέρες. Σοβαρές πλημμύρες στη γειτονική Τουρκία και Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς.

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα περιέχει περισσότερους υδρατμούς που αυξάνουν τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η αστικοποίηση και η εκχέρσωση εκτάσεων για αξιοποίηση της γης, αυτά τα πιο έντονα γεγονότα βροχοπτώσεων συμβάλλουν στις πλημμύρες».

«Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα – Θα είναι οι κακοκαιρίες η νέα κανονικότητα;», διερωτάται το Deutschlandfunk.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments