Policy Briefs

Ευρωβουλευτές: Αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας μετά το Qatargate

Ευρωβουλευτές: Αυστηρότεροι κανόνες διαφάνειας μετά το Qatargate

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lepoint.fr - Le parlement europeen est-il vraiment utile?

Οι ευρωβουλευτές επανασυντάσσουν τον εσωτερικό κανονισμό τους.

Οι ευρωβουλευτές ετοιμάζονται να ξαναγράψουν τον εσωτερικό κανονισμό τους προκειμένου να ενισχύσουν το καθεστώς διαφάνειας και ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ.

 Την Πέμπτη (7 Σεπτεμβρίου), η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου υποστήριξε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση των εσωτερικών κανόνων της συνέλευσης σχετικά με τις οικονομικές αποκαλύψεις, τα δώρα και τις συναντήσεις με εκπροσώπους πίεσης.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δηλώνουν όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητές τους, είτε «τακτικές» ή «περιστασιακές» , εάν το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ετησίως. 

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι νομοθέτες δεν θα επιτρέπεται να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω των 150 ευρώ, και οποιαδήποτε δώρα αξίας μεγαλύτερης από αυτό που έλαβαν ως εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα πρέπει να δοθούν στον Πρόεδρο. Η συμμετοχή βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε περίπτωση της οποίας τα έξοδα βαρύνουν τρίτους πρέπει να δηλωθεί.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν με ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα (11 Σεπτεμβρίου).

Τα μέτρα ακολούθησαν το σκάνδαλο Qatargate, το οποίο ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο και οδήγησε στη σύλληψη μιας χούφτας πρώην και νυν σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, κατηγορούμενοι ότι έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε αντάλλαγμα για χάρες από την πλευρά του Κατάρ και του Μαρόκου. Οι έρευνες και η ποινική δίωξη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά τη διαφάνεια για τους εκπροσώπους συμφερόντων, θα πρέπει να δηλωθούν όλες οι συναντήσεις των βουλευτών του ΕΚ ή των βοηθών τους με εκπροσώπους συμφερόντων.

Οι νέοι κανόνες θα εισάγουν επίσης ένα δημόσιο μητρώο δηλώσεων υποστήριξης «σε μετρητά ή σε είδος» για τις κοινοβουλευτικές διακομματικές ομάδες.

Οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις του Κοινοβουλίου υλοποιούνται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τον Ιούνιο δημοσίευσε σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η πρόταση για ένα νέο όργανο, το οποίο ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των βουλευτών μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ, θα θεσπίσει κοινά πρότυπα για την ηθική συμπεριφορά των μελών και έναν επίσημο μηχανισμό συντονισμού και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις ηθικές απαιτήσεις μεταξύ των θεσμών.

Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης κανόνες για την αποδοχή δώρων, τη φιλοξενία και τα ταξίδια που προσφέρονται από τρίτους. Από την άλλη, δεν θα ασχοληθεί με μεμονωμένες έρευνες, οι οποίες θα αφεθούν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, των εθνικών αστυνομικών και δικαστικών αρχών.

Οι ευρωβουλευτές έθεσαν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των δεύτερων θέσεων εργασίας που κατέχουν οι βουλευτές, αν και δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία για το θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments