Διεθνή

G20: Συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν [vid]

G20: Συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: reuters, Σε κοινή δήλωση συμφώνησαν οι ηγέτες της G20, καθώς κατάφεραν να επιλύσουν τις τελευταίες διαφορές σχετικά με την αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το κοινό ανακοινωθέν αντανακλά το συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας

Σε κοινή δήλωση συμφώνησαν οι ηγέτες της G20, καθώς κατάφεραν να επιλύσουν τις τελευταίες διαφορές σχετικά με την αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και και τα σχέδια των ΗΠΑ να φιλοξενήσουν την ετήσια σύνοδο κορυφής το 2026.

Το τελικό ανακοινωθέν αντανακλά, όπως επισημαίνει το Bloomberg, τo συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι επιδίωκαν πιο σκληρές λέξεις για να καταγγείλουν τη Ρωσία, και τη Μόσχα.

Η συμφωνία επέτρεψε στην οικοδέσποινα της Συνόδου Ινδία να διεκδικήσει την διπλωματική επιτυχία από τη συνάντηση, με τα εύσημα να απευθύνονται στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Πρόκειται για μια πλήρη δήλωση με 100% ομοφωνία», δήλωσε ο Amitabh Kant, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ινδίας για την G-20. «Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη ικανότητα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Ινδίας να φέρνει όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, όλες τις αναδυόμενες αγορές, όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, την Κίνα, τη Ρωσία, όλους μαζί στο ίδιο τραπέζι και να επιτυγχάνει συναίνεση».

Διπλωματική νίκη της Ινδίας

Η γλώσσα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – σε γενικές γραμμές παρόμοια με εκείνη του περσινού κειμένου – επιτρέπει  και στις δύο πλευρές να διεκδικήσουν μια διπλωματική νίκη.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την προεδρία της Ινδίας και μια ψήφος εμπιστοσύνης ότι η G-20 μπορεί να έρθει μαζί για να αντιμετωπίσει ένα πιεστικό φάσμα ζητημάτων, αλλά και για να ασχοληθεί με δύσκολα ζητήματα που στην πραγματικότητα διχάζουν σε μεγάλο βαθμό ορισμένα μέλη από άλλα, συμπεριλαμβανομένου, προφανώς, του βίαιου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν επιδιώξει πιο σκληρή διατύπωση από τον συμβιβασμό του Μπαλί για να καταγγείλουν αυτό που θεωρούν επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα ήθελε να αποδυναμώσει την αναφορά – και για ένα διάστημα απολάμβανε την υποστήριξη της Κίνας. Ωστόσο, οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ δεν μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Νέο Δελχί.

Η κύρια διαφορά στο κείμενο που συμφωνήθηκε φέτος είναι η αφαίρεση των περισσότερων διατυπώσεων που εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις για θέματα όπως οι κυρώσεις και η άμεση καταδίκη του πολέμου της Ρωσίας, αντικαθιστώντας τις με ομόφωνα υποστηριζόμενες απόψεις που υποστηρίζονται με αναφορές στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διαφωνίες σχετικά με τη διατύπωση απειλούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την έκδοση ενός συμφωνημένου ανακοινωθέντος. Οι διπλωμάτες εργάστηκαν σχεδόν νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες για να διαμορφώσουν το κείμενο. Η διοργανώτρια χώρα Ινδία πίεσε να διασφαλίσει την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσαν οι συμμετέχοντες.

Οι αναφορές στην Ουκρανία αποτελούν σχετικά μικρό μέρος του εγγράφου, το οποίο καλύπτει θέματα από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έως την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments