Policy Briefs

Γερμανία: Οι περικοπές στον προυπολογισμό υπονομεύουν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες

Γερμανία: Οι περικοπές στον προυπολογισμό υπονομεύουν τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Εξαιτίας των περικοπών, η Γερμανία θα αποτύχει να πετύχει τον στόχο του να αντιμετωπίσει τη ρωσική και κινεζική επιρροή και τους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο πιθανότατα θα αποτύχει να πετύχει τον στόχο του να αντιμετωπίσει τη ρωσική και κινεζική επιρροή και τους στόχους δαπανών του ΝΑΤΟ με τον νέο προϋπολογισμό του, λένε οι ειδικοί, καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη χρηματοδότησης των φακέλων τους.

Η νέα πρόταση προϋπολογισμού της Γερμανίας, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, FDP) στο κοινοβούλιο την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου), περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού ακολουθεί την εισαγωγή, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα, της πρώτης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας και μιας στρατηγικής για την Κίνα.

«Για να επιτύχουν [αυτές οι στρατηγικές] απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια », δήλωσε στο EURACTIV ο Guntram Wolff, διευθυντής του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP). «Η χρηματοδότηση έπρεπε να αυξηθεί δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά τα στοιχεία στον προϋπολογισμό […] Αυτό [ωστόσο] δεν φαίνεται να υλοποιήθηκε στη νέα πρόταση προϋπολογισμού », πρόσθεσε.

Στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσδιόρισε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εμφάνιση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και η κλιματική αλλαγή, ως απειλές για την «εθνική σταθερότητα». χώρες και περιοχές» στις οποίες η Γερμανία θα έπρεπε προσαρμόζω.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να επενδύσει στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς και στην προστασία των πόρων και των πηγών ενέργειας και σε νέες συνεργασίες με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν όλες αυτές οι συνεργασίες και οι στόχοι χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση, καθώς τα οικονομικά μέσα θα είναι περιορισμένα », είπε ο κ. Wolff.

Αίσθημα απογοήτευσης

Αρκετοί Γερμανοί υπουργοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις περικοπές του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που ακολούθησε στο κοινοβούλιο.

«Όλοι πρέπει να αποδεχτούμε επώδυνες περικοπές […], αλλά νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο να επιθυμούμε περισσότερα », δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock στους Γερμανούς βουλευτές την Τετάρτη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze αναγνώρισε ότι θα ήταν «δύσκολο να αντιμετωπιστούν [οι αυξανόμενες προκλήσεις] με έναν συρρικνούμενο προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις με τα διαθέσιμα μέσα, παραδέχτηκε η κ. Baerbock.

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα θα λάβει το υπουργείο Εξωτερικών το 2024 σε σχέση με φέτος, ενώ ο προϋπολογισμός ανάπτυξης έχει μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών.

Χαμένοι στόχοι;

Ενώ το Υπουργείο Άμυνας έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τις περικοπές, η αύξηση 1,7 δισ. ευρώ που προορίζεται για την άμυνα στη νέα πρόταση προϋπολογισμού του Christian Lindner θα καλύψει απλώς την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στην επόμενη τελευταία μισθολογική συμφωνία στον κλάδο.

«Είναι αλήθεια ότι είχα υποστηρίξει μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ενώπιον του κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Το υπουργείο έχει επίσης πρόσβαση στο ειδικό ταμείο άμυνας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ο κ. Scholz δημιούργησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, υποσχόμενος να κάνει τη Bundeswehr «μια από τις ένοπλες δυνάμεις την πιο ισχυρή στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία θα χρειαστεί συνεχή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού καθώς το ειδικό ταμείο θα εξαντληθεί μέχρι το 2027, εξήγησε ο Πιστόριους.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, το Βερολίνο θα αποτύχει επίσης να επιτύχει τον στόχο δαπανών του ΝΑΤΟ, ο οποίος του απαιτεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα, εκτιμά το Ινστιτούτο Ifo, το κύριο οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο της Γερμανίας.

Εάν το υπουργείο λάβει περίπου 52 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό καθώς και 19 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο το 2024 όπως είχε προγραμματιστεί, αυτό θα ισοδυναμούσε με το 1,7% του ΑΕΠ του, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των κ. Σολτς και Πιστόριους, έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι το Βερολίνο θα εκπληρώσει τον στόχο δαπανών του 2% του ΝΑΤΟ το 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments