Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής – Την Τρίτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν [vid]

Μητσοτάκης: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής – Την Τρίτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα, προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακος ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το επιχειρησιακό κέντρο της Λάρισας. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε για δεύτερη φορά στην πόλη της Θεσσαλίας, όπου επικεντρώνεται πλέον η προσπάθεια των συνεργείων να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες από την υψηλή στάθμη του Πηνειού.

Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας, για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη.

Ανοίγωντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ένα πρώτο μεγάλο «πακέτο» παρεμβάσεων που όπως όλα δείχνουν θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών

  • μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές
  • μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο στήριξης από την πρώτη στιγμή και άμεσα έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες. Ως σήμερα έχουν 2.500 αυτοψίες σε όλη τη Θεσσαλία.

Αύριο, είπε ακόμη, ανοίγει το arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.

Το κόστος αποκατάστασης για επιχειρήσεις φτάνει το 80% για την ανακατασκευή και το 70% για κτηνοτροφικές και γεωργικές επιχειρήσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε από την πλευρά της ότι το σχέδιο του υπουργείου κινείται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, τον έλεγχο του νερού με ελέγχους για την ποιότητα και για το πόσο ασφαλές είναι προς κατανάλωση από τους πολίτες. Δεύτερον οι οδηγίες των αρχών γηια τα λιμνάζοντα ύδατα και τους κινδύνους, όπως από τα νεκρά ζώα. Τέλος το υπουργείο προχωρά στην επιδημιολογική επιτήρηση για νοσήματα όπως οι γαστρεντερίτιδες ή ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε καταρχάς ότι έχει αρχίσει η διαδικασία καύσης και οργανωμένης ταφής των νεκρών ζώων εκτός Θεσσαλίας, αλλά σύντομα και στη Λάρισα. Τόνισε προς τους κτηνοτρόφους ότι πρέπει να συγκεντρωθούν τα νεκρά ζώα.

Ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο. «Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε ότι απαιτείται», είπε σχετικά.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι φιλοξενούνται οικογένειες με άτομα με αναπηρία στον Βόλο, ενώ παρατείνεται η καταβολή προνοιακών επιδομάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments