Διεθνή

Ισπανία: Ούτε από τα δεξιά, ούτε από τα αριστερά δεν φαίνεται να υπάρχει φυγή από το πολιτικό αδιέξοδο

Ισπανία: Ούτε από τα δεξιά, ούτε από τα αριστερά δεν φαίνεται να υπάρχει φυγή από το πολιτικό αδιέξοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Ούτε από τα δεξιά, ούτε από τα αριστερά δεν φαίνεται να υπάρχει φυγή από το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας

Όλα τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο, όποτε και θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα, φαίνεται να είναι νεκρά εν τη γενέσει τους και η προσφυγή εκ νέου στις κάλπες τον Ιανουάριο δείχνει άνευ συγκλονιστικού απροόπτου μονόδρομος.

Ούτε από τα δεξιά, ούτε από τα αριστερά δεν φαίνεται να υπάρχει φυγή από το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας. Όλα τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο, όποτε και θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα, φαίνεται να είναι νεκρά εν τη γενέσει τους και η προσφυγή εκ νέου στις κάλπες τον Ιανουάριο δείχνει άνευ συγκλονιστικού απροόπτου μονόδρομος.

Η απόφαση του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ να προτείνει τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (PP), Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ως υποψήφιο πρωθυπουργό είναι απίθανο να οδηγήσει στο σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης. Ο Νούνιεθ Φεϊχό θα αποτύχει πιθανότατα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Τότε θα έλθει η σειρά ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Για να το κατορθώσει όμως χρειάζεται την υποστήριξη του Καταλανού Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος τώρα ζητά ως αντάλλαγμα την αμνήστευση του ιδίου και όλων των αυτονομιστών συντρόφων του –τίμημα πολύ υψηλό για να καταβάλει οποιοσδήποτε μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ο Νούνιεθ Φεϊχό διαθέτει δεδηλωμένη υποστήριξη από 172 βουλευτές στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, χρειάζεται δηλαδή την υποστήριξη τεσσάρων ακόμη για να φτάσει το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 εδρών σε σύνολο 350. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους βουλευτές του δικού του Λαϊκού Κόμματος, καθώς και εκείνους του ακροδεξιού Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ, του Συνασπισμού των Καναρίων και της Λαϊκής Ένωσης της Ναβάρας. Αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα χρειαστεί στον δεύτερο γύρο απλή πλειοψηφία (περισσότερες θετικές από αρνητικές ψήφους), η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο εάν, κατόπιν διαπραγμάτευσης, απέχουν ορισμένοι βουλευτές των αντίπαλων προτάξεων.

Θεωρείται όμως απίθανο για τα περισσότερα κόμματα που έχουν αναφορές σε τοπικιστικά κινήματα να στηρίξουν έστω και διά της αποχής τους μία κυβέρνηση υπό τον Νούνιεθ Φεϊχό, σε συνεργασία με μία ξενοφοβική, αντιμεταναστευτική παράταξη, όπως είναι το Vox, που αρνείται την ύπαρξη της έμφυλης βίας, μαζί με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Από την άλλη, ο Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησε μεν να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Φεϊχό, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι οι Σοσιαλιστές θα συναινέσουν να γίνει πρωθυπουργός ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης.

Εν μέσω του δαιδαλώδους μετεκλογικού σκηνικού ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό Φεϊχό εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στην εκτίμηση ότι ούτε ο Σάντσεθ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα διεξαχθούν νέες εκλογές τον Ιανουάριο -και μάλλον δεν θα πέσει έξω στην πρόβλεψή του.

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, μετά τις αποτυχημένες ψηφοφορίες για παροχή εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση του Φεϊχό, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς δικαιούται να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των κομμάτων και το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σάντσεθ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments