Διεθνή

Πούτιν: Η Ρωσία στη διάθεση της Β. Κορέας για κατασκευή δορυφόρων

Πούτιν: Η Ρωσία στη διάθεση της Β. Κορέας για κατασκευή δορυφόρων

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nbcnews.com - Kim and Putin meet at Russian spaceport for possible arms talks

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μιλήσουν για προμήθειες όπλων, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα θέματα.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να κατασκευάσει δορυφόρους και, όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα μιλήσουν για προμήθειες όπλων, απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα θέματα.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία θα βοηθήσει τον Κιμ να κατασκευάσει δορυφόρους, ο Πούτιν απάντησε: «Γι′ αυτό ήρθαμε εδώ. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική».

Κιμ: Στο πλευρό της αντιδυτικής πάλης της Ρωσίας

Ο Κιμ είπε, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία διεξάγει ιερό πόλεμο με τη Δύση και ότι οι δύο χώρες θα δώσουν από κοινού μάχη με τον «ιμπεριαλισμό».

«Η Ρωσία έχει ξεσηκωθεί σε ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις», είπε ο Κιμ στον Πούτιν.

«Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού».

Κιμ: Βασική μέριμνά μας οι σχέσεις μας με τη Ρωσία

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ακόμα πως η χώρα του θα κάνει «απόλυτη προτεραιότητά» της τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία και θα την κάνουμε απόλυτη προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας», δήλωσε ο Κιμ, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Πρόσθεσε πως η συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν θα αποτελέσει «εφαλτήριο για πιο στενές διμερείς σχέσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη (…) με ηγεμονικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον τομέα της ασφάλειας».

«Ανέκαθεν εκφράζαμε την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή μας σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική κυβέρνηση και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να δηλώσω ότι θα είμαστε πάντα με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Περνώντας από το τρένο στο κοσμοδρόμιο

Ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ στο πιο σύγχρονο σημείο εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων της Ρωσίας, το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, το οποίο βρίσκεται στα δάση της ανατολικής Ρωσίας, όχι μακριά από τα κινεζικά σύνορα.

Ο Κιμ έφτασε στο Βοστότσνι με τρένο, αφού πέρασε στη Ρωσία νωρίς το πρωί της Τρίτης.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Πούτιν καθώς έσφιγγε το χέρι του Κιμ για περίπου 40 δευτερόλεπτα στο Βοστότσνι. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο ηγέτης της βρισκόταν στη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση δύο «βαλλιστικών πυραύλων αγνώστου τύπου».

Οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», είπε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους εκτός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία μπορεί να συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εμείς, φυσικά, εντείναμε τις κυρώσεις μας σε βάρος οντοτήτων που χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις αυτές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments