Διεθνή

Ειδική ακρόαση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπαχ υπό τον Μενέντεζ

Ειδική ακρόαση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπαχ υπό τον Μενέντεζ

Πηγή Φωτογραφίας: Air Land Sea Space Application Center.com / Maneuver, Modernization, and the Second Nagorno-Karabakh War > Air Land Sea Space Applicatio

Για μήνες, το Αζερμπαϊτζάν μπλοκάρει την πρόσβαση μέσω του διαδρόμου του Λατσίν προς την Αρμενία, εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την αρχαία αρμενική κοινότητα που κυριολεκτικά πεθαίνει από την πείνα. Τώρα μαθαίνω ένα φορτηγό πέρασε από τον διάδρομο Αγκνταμ. Ένα φορτηγό. Για πληθυσμό 120.000 Αρμενίων.

Ειδική ακρόαση για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπαχ πραγματοποιήθηκε στην Γερουσία, όπου η υπηρεσιακή Υφυπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ Γιουρι Κιμ, εξετάστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρομπερτ Μενεντεζ και τα μέλη της. Κατα την εναρκτήρια ομιλία του ο κ Μενεντεζ τόνισε τα εξής “στα καταστήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα ράφια είναι άδεια. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν βενζίνη. Το BBC αναφέρει ότι το ένα τρίτο όλων των θανάτων οφείλονται στον υποσιτισμό.

Για μήνες, το Αζερμπαϊτζάν μπλοκάρει την πρόσβαση μέσω του διαδρόμου του Λατσίν προς την Αρμενία, εμποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την αρχαία αρμενική κοινότητα που κυριολεκτικά πεθαίνει από την πείνα. Τώρα μαθαίνω ένα φορτηγό πέρασε από τον διάδρομο Αγκνταμ. Ένα φορτηγό. Για πληθυσμό 120.000 Αρμενίων.

Πριν από τον αποκλεισμό περνούσαν 120 φορτηγά κάθε μέρα. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν, από την προσπάθεια του καθεστώτος να θολώσει τα νερά. Ο Πρόεδρος Αλίεφ λέει ότι «δεν οργανώνει εθνοκάθαρση», αλλά αυτό ακριβώς κάνει. Στοχεύει είτε να εξαναγκάσει τον λαό του Αρτσάχ σε πολιτική υποταγή είτε να τον πεθάνει από την πείνα. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκεντρώνει δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων, όποτε πρέπει να επαγρυπνούμε για στρατιωτική δράση.

Καθώς λοιπόν καθόμαστε εδώ σήμερα —με τις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων να κρέμονται σε μια κλωστή— ο χρόνος που περνά είναι κρίσιμος. Ο πρώην εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Λουίς Μορένο Οκάμπο έγραψε πρόσφατα και παραθέτω — «Η πείνα είναι το αόρατο όπλο της γενοκτονίας. Χωρίς άμεση ουσιαστική αλλαγή, θα έρθει η καταστροφή σε λίγες εβδομάδες.”

Μερικές εβδομάδες. Τόσο καιρό έχουμε. Θα ζητούσα από την κ Κιμ να μας πει τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, τι κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν και τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα, για να αποτρέψει αυτή τη θηριωδία μπροστά στα μάτια μας.

Χάρηκα που είδα ότι ο ΥΠΕΞ Μπλινκεν ενεπλάκη πρόσφατα προσωπικά, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Το μήνυμά μας από τα υψηλότερα κλιμάκια πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Σταματήστε τον αποκλεισμό. Σταματήστε να απειλείτε τον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σταματήστε να απειλείτε την Αρμενία. Ανοίξτε αμέσως τον Διάδρομο του Λατσίν. Τηρήστε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν στην κατάπαυση του πυρός του Νοεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν στη διευκόλυνση μιας μεγαλύτερης, πιο ανθεκτικής συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Υποστηρίζω κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει τη διαρκή ειρήνη, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην περιοχή. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή – η συζήτηση δεν έχει αξία όταν ένας συμμετέχων σε αυτές τις συνομιλίες πραγματοποιεί μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης.

Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί: γιατί όταν ο Πρόεδρος Αλίεφ δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας —όπως πιστεύω ότι θα συμβεί— το βάρος της απόδειξης θα είναι πολύ υψηλό.

Αυτή τη στιγμή, το βάρος της απόδειξης δεν είναι η καταδίκη του για ένα έγκλημα. Πρόκειται για την πρόληψη αυτού του εγκλήματος. Και θα ήθελα να ακούσω πώς η κυβέρνηση μας σκοπεύει να το κάνει αυτό.

Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν καταλαβαίνω όταν λέμε «Ποτέ ξανά. Ποτέ πια.» Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε την ιστορία να γράφεται με τρόπο που αψηφά την υποτιθέμενη δέσμευσή μας στο «Ποτέ ξανά». Είναι τόσο σημαντικό άραγε για εμάς, να καλύπτουμε κάποιον που δρομολογεί εθνοκάθαρση; Είναι αυτή η πλευρά της ιστορίας στην οποία θέλουμε να σταθούμε; Ελπίζω όχι.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments