Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Κατάλληλο το νερό στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ

Κακοκαιρία Daniel: 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας – Κατάλληλο το νερό στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Σαράντα- τέσσερα είναι τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων

Τα σχετικά με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης προβλημάτων και θωράκισης της δημόσιας υγείας μετά και την επέλαση της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel.

Σαράντα- τέσσερα είναι τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, σχετικά με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης προβλημάτων και θωράκισης της δημόσιας υγείας μετά και την επέλαση της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel.

Η ενημέρωση έγινε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου της κρατικής αρωγής στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel αλλά και οι επιχειρήσεις επί του πεδίου, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος

Εγιναν 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις στο arogi.gov.gr και 4.428 προσωρινές.

Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχτη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι καταβολές για ενίσχυση-αποζημίωση της οικοσκεύης, των πρώτων αναγκών και της αρωγής θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.

Συνεχίζονται ακόμη οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε κάθε γωνιά των πληγεισών περιοχών.

Πρόκειται για αυτοψίες που με την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής ημέρας θα πλησιάσουν τις 11.000 περιπτώσεις σε 156 κοινότητες σε όλη τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Οι αυτοψίες δε, έχουν αρχίσει και για περιοχές οι οποίες την τελευταία εβδομάδα είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να γίνουν και εκεί οι δισταυρώσεις.

Οι καταβολές αποζημιώσεων θα συνεχιστούν σε όλους τους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες, τόνισε ο κος Χρήστος Τριαντόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως « όλοι όσοι δικαιούνται θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, σταδιακά, τις προβλεπόμενες ενισχύσεις».

«Διασταυρώσεις, αυτοψίες και ελέγχους κάνουμε σε όλες τις περιοχές. Είτε προχωρήσαμε στην αυτόματη διαδικασία είτε όχι» πρόσθεσε τονίζοντας πως επ’ αυτού επιθυμεί να είναι ξεκάθαρος.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πάνω στη δυσκολία των συμπολιτών μας δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί σε βάρος τους. Αντιθέτως σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα σταθούμε και στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη που το έχει ανάγκη και θα είμαστε εδώ συνεχώς» κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος

Έτσι διασφαλίζουμε πως στο τέλος του έργου θα έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση, μόνο όσοι το δικαιούνται, εξήγησε και επισήμανε πως σε ενδεχόμενες ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι λάβουν χρήματα χωρίς πράγματι να τα δικαιούνται, ποσά θα επιστραφούν μετά από δισταυρώσεις και συμψηφισμούς, όπως προβλέπει και η σχετική ΚΥΑ.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε πως σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο (Πυροσβέστες, εθελοντές και όποιος άλλος το επιθυμεί).

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Περαιτέρω, αφού ανέφερε ότι 1.300 επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο, ενημέρωσε πως καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί από την αρχή 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σε ό,τι αφορά το νερό, είπε πως στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, είναι κατάλληλο.

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ζώων, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Επισήμανε ότι στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν 40 στελέχη του στρατού και ιδιώτες, τους οποίους ευχαρίστησε.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Εν συνεχεία, ανέφερε τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Έχουν συλλεχθεί 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.460 χοιρινά, 148 βοοειδή, 50.515 πτηνά.

Ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού. ‘Όπως πρόσθεσε, το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητας στους αλιείες να ασκήσουν την αλιευτικούς δραστηριότητα απρόσκοπτα, λόγω της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων τους.

Τέλος, γνωστοποίησε πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αύριο ξεκινά σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας. Επίσης, θα συναντήσει τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, τον οποίο θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments