Γεωπολιτικά

Πολωνία: Σταματά να στέλνει όπλα στην Ουκρανία – Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο τα σιτηρά

Πολωνία: Σταματά να στέλνει όπλα στην Ουκρανία – Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με φόντο τα σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: cyprus times, Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου

Μεγαλώνει η κόντρα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που πλέον επηρεάζει τη συμμαχία και σε στρατιωτικό επίπεδο

Η Πολωνία δεν θα στέλνει πλέον όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να επικεντρωθεί στη δική της άμυνα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Κιέβου εν μέσω διαμάχης για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, διότι τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», δήλωσε ο Mateusz Morawiecki, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Βαρσοβία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο παρά τη διαφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία υπήρξε από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο και είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων του Κιέβου. Η νέα εξέλιξη έρχεται μετά την όξυνση της αντιπαράθεσης για τα σιτηρά και εν μέσω αλληλοκατηγοριών των ηγεσιών των δύο χωρών.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στην απόφαση της Κομισιόν, η οποία επιτρέπει την πώληση ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό της προστασίας της δικής τους αγροτικής οικονομίας, επιβάλλοντας μάλιστα τις δικές τους απαγορεύσεις.

Ειδικά οι νέες απαγορεύσεις της Βαρσοβίας αναμένεται να πλήξουν σημαντικό μέρος των ουκρανικών εξαγωγών, ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΟΗΕ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί ορισμένους στην Ευρώπη ότι ουσιαστικά βοηθούν τη Ρωσία μέσω της στάσης τους στις εξαγωγές σιτηρών.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε πώς κάποιοι στην Ευρώπη παίζουν την αλληλεγγύη σε ένα πολιτικό θέατρο – προκαλώντας θρίλερ από τα σιτηρά. Μπορεί να φαίνεται ότι παίζουν τον δικό τους ρόλο, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούν να στηθεί η σκηνή σε έναν ηθοποιό της Μόσχας», δήλωσε.

Οι εκλογές στην Πολωνία

Ο Morawiecki δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση Polsat News: «Προειδοποιώ τις αρχές της Ουκρανίας. Διότι αν πρόκειται να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε επιπλέον προϊόντα στην απαγόρευση εισαγωγών στην Πολωνία. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν το βαθμό στον οποίο έχει αποσταθεροποιηθεί η γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας. Εμείς προστατεύουμε τους Πολωνούς αγρότες».

Οι επικείμενες εκλογές στην Πολωνία φαίνεται πως ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά καθώς η κυβερνώσα δεξιά του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη βασίζεται στην ψήφο των αγροτικών περιοχών.

«Ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε πολλά για την Ουκρανία και γι’ αυτό περιμένουμε από αυτούς να κατανοήσουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Morawiecki στο Polsat News την Τετάρτη. «Φυσικά σεβόμαστε όλα τα προβλήματά τους, αλλά για εμάς τα συμφέροντα των αγροτών μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Μια μέρα νωρίτερα, ο πολωνός πρόεδρος διεμήνυε στο Κίεβο: «Η Ουκρανία θα πρέπει να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από την Πολωνία». «Θα ήταν καλό για την Ουκρανία να θυμάται ότι λαμβάνει βοήθεια από εμάς και να θυμάται ότι είμαστε επίσης χώρα διέλευσης προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Άντρζεϊ Ντούντα στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μετά από ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments