Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και πλέον η στήριξη στα τιμολόγια θα παρέχεται στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος

Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και πλέον η στήριξη στα τιμολόγια θα παρέχεται στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στήριξη θα παρέχεται σε εκείνους που καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος για να θερμανθούν. Το μοντέλο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης (που βασίζεται στις βαθμοημέρες) και διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή (Ταχυδρομικό Κώδικα) θα εφαρμοστεί και για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ΚΟΤ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, στα σκαριά είναι η καθιέρωση δύο νέων κατηγοριών Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ) πέραν των ΚΟΤ Α’ και ΚΟΤ Β’ που ισχύουν σήμερα και αφορούν στη χορήγηση έκπτωσης ρεύματος στους ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος. Την έκπτωση για το ΚΟΤ Α’ την παίρνουν όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) και την έκπτωση για το ΚΟΤ Β’ οι καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κι επιπροσθέτως έχουν μέλος στην οικογένεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη ιατρικής συσκευής, άτομο με αναπηρία και επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο μέλος.

Οι εκπτώσεις στο ρεύμα στις δύο κατηγορίες ΚΟΤ δίνονται με βάση συγκεκριμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακά ευάλωτοι

Με βάση τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στόχος είναι να ενισχυθούν και οι ενεργειακά ευάλωτοι κατανάλωτες.

Οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργείται μία τρίτη κατηγορία ΚΟΤ (ΚΟΤ Γ) όπου σε αυτήν θα χορηγούνται έξτρα εκπτώσεις σε όσους διαμένουν σε περιοχές με ανάγκη μεγαλύτερης θέρμανσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε όλες τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του σημειώνει τη διαφοροποίηση μεταξύ των ευάλωτων και ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών, εξηγώντας για τους τελευταίους πως πρόκειται για εκείνους με μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.

Μένει αδιευκρίνιστο αν η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών θα δικαιούται την έξτρα έκπτωση στο τιμολόγιο ρεύματος τη χειμερινή περίοδο ή για όλο το χρόνο. Το σίγουρο είναι πως θα υποβάλλουν αιτήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στην κατηγορία των καταναλωτών θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών ΚΟΤ Α’ και ΚΟΤ Β’ ή αν θα είναι διαφορετικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments