Διεθνή

Politico: Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο από φόβο εθνοκάθαρσης

Politico: Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο από φόβο εθνοκάθαρσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Famillechretienne.fr - Haut-Karabakh : crainte d’un nettoyage ethnique en Arménie, plus vieille nation chrétienne du monde

Κάποιοι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Φοβούμενοι εθνοκάθαρση από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν, πολλοί πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ πιστεύουν ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην πατρίδα τους, ενώ η μαζική έξοδος συνεχίζεται.

Την περασμένη Τρίτη, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια αστραπιαία επίθεση στην στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός των συνόρων του, αναγκάζοντας την παράδοση της de facto διοίκησης εκεί μέσα σε μια ημέρα. Μία εβδομάδα μετά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους, φοβούμενοι εθνοκάθαρση αν πέσουν στα χέρια του αζέρικου στρατού.

Από τους περίπου 100.000 ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, η επίσημη αρμενική εκτίμηση είναι ότι περισσότεροι από 13.550 άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει, ενώ εικόνες που ελήφθησαν από την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, έδειχναν μεγάλες ουρές οχημάτων να περιμένουν στην ουρά για να φύγουν, συνοδευόμενα από μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, σε έναν σταθμό έκτακτης βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού στα σύνορα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η κυβέρνηση πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των εισερχομένων, μεταδίδει το Politico.

Από το Σάββατο, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν πακετάρει τα ελάχιστα υπάρχοντά τους κια τα έχουν φορτώσει σε αυτοκίνητα και λεοφωρεία. «Φέραμε μόνο τα ρούχα που φοράμε στην πλάτη μας», δήλωσε η Λιάνα, μια 36χρονη νοσοκόμα από το Στεπανακέρτ. «Ο αδελφός μου είναι βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο Ερεβάν. Αλλά ευτυχώς ο σύζυγός μου, τα παιδιά μου και εγώ μπορέσαμε να βγούμε έξω. Είδαμε πράγματα που δεν μπορώ καν να περιγράψω – πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους Αζέρους μετά από αυτό;», είπε

Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει ότι θέλει να «επανεντάξει» τους Αρμένιους της περιοχής και λέει ότι οι «παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί» στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφός του έχουν αρχίσει να παραδίδουν τα όπλα.

Όμως, με τη ροή των ανθρώπων πέρα από τα σύνορα να μην δείχνει σημάδια ύφεσης, ο Χικμέτ Χατζίγιεφ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Αζερμπαϊτζάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου, επέμεινε ότι οι αναχωρήσεις δεν εξαναγκάζονται από τον στρατό. Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Pοitico, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπακού «λυπάται» για την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους, αλλά πρόσθεσε: «Πρόκειται για ελεύθερη μετακίνηση του πληθυσμού – έχουν επιλογή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments