Policy Briefs

Μελόνι – Μακρόν: Ρεαλιστική συνεννόηση για το μεταναστευτικό

Μελόνι – Μακρόν: Ρεαλιστική συνεννόηση για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ansa.it - Macron-Meloni discuss need for European solution on migrants

Μετά τη σοβαρή κρίση στη μεταξύ τους σχέση, οι δύο ηγέτες φαίνεται πως ήρθαν σε συνεννόηση.

Μετά από ένα θυελλώδες ξεκίνημα μεταξύ της Giorgia Meloni και του Emmanuel Macron, οι γαλλο-ιταλικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά θέρμανσης, χάρη στο ίδιο μεταναστευτικό ζήτημα που τις είχε βλάψει.

«Μια συμφωνία λογικής» , συνοψίζει ο ιστορικός Marc Lazar για το AFP. «Έχουν θεμελιώδεις πολιτικές διαφορές, αλλά προς το παρόν, οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να δείξουν ότι ενεργούν χέρι-χέρι» απέναντι στις κοινές τους προκλήσεις, ένα χρόνο, σύντομα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Giorgia Meloni.

Ωστόσο, δεν είχαν ξεκινήσει υπό την καλύτερη αιγίδα, τις σχέσεις μεταξύ του προέδρου του ιταλικού συμβουλίου, επικεφαλής ενός υπερσυντηρητικού συνασπισμού, και του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ειλικρινά φιλοευρωπαϊκός προοδευτικός.

Αμέσως μετά τη νίκη της κ. Μελόνι στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022, ο άξονας Ρώμης-Παρίσι που είχε σφίξει υπό τον Μάριο Ντράγκι είχε για άλλη μια φορά αποδυναμωθεί.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είχε ειδοποιήσει την Ιταλία να «σεβαστεί» τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ιταλία. Ένα χαστούκι για τη νέα πλειοψηφία.

Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κ. Μελόνι να «μπλοκάρει» τις αποβιβάσεις μεταναστών, η Ιταλία προκάλεσε διπλωματική κρίση αρνούμενη να υποδεχθεί το ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking και τους 230 επιβαίνοντες.

Η Γαλλία τον είχε αφήσει να ελλιμενιστεί ενώ κατήγγειλε την «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Ρώμης.

Την επόμενη άνοιξη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin άναψε ξανά το φιτίλι κρίνοντας τη Giorgia Meloni «ανίκανη να λύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη» .

Στην Ιταλία, οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν βίαιες. Αλλά γρήγορα οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να μιλήσουν μεταξύ τους, αυξάνοντας τον αριθμό των κλήσεων και των διμερών συνεντεύξεων, όπως στη G7 τον Μάιο στην Ιαπωνία.

Και είναι το φλέγον μεταναστευτικό ζήτημα που, παραδόξως, ήρθε να παίξει το ρόλο της δικαιοσύνης τις τελευταίες εβδομάδες: στα μέσα Σεπτεμβρίου, 8.500 μετανάστες αποβιβάστηκαν σε τρεις ημέρες στο νησί της Λαμπεντούζα.

Το νησί, που βρίσκεται λιγότερο από 150 χλμ. από τις ακτές της Τυνησίας, αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο ελπίζοντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Giorgia Meloni φέρνει στο νησί την Ursula von der Leyen η οποία ανακοινώνει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας. Στο Παρίσι, ο τόνος είναι πιο συμβιβαστικός: η κ. Μελόνι καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια είναι θεϊκό δώρο.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ήσυχους τους Ιταλούς », παρακαλεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ίδια αλλαγή ποδιού και στους Ιταλούς.

Ταξιδεύοντας το βράδυ της Δευτέρας (25 Σεπτεμβρίου) στο Παρίσι, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γαλλική «αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθειά τους προς την Ιταλία ως μοχλό για να πιέσει τους κυρίαρχους συμμάχους της, την Ουγγαρία και την Πολωνία, να επιταχύνουν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments