Πολιτική

Μητσοτάκης σε υπουργικό: Οριζόντια προτεραιότητα των πολιτικών μας είναι η Πολιτική Προστασία

Μητσοτάκης σε υπουργικό: Οριζόντια προτεραιότητα των πολιτικών μας είναι η Πολιτική Προστασία

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023. Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν η καταγραφή και η πρώτη εκτίμηση των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία Daniel και μία σειρά από νομοσχέδια σε τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση και η υγεία. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Παράλληλα τόνισε πως από τη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζει δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η μηνιαία συνεδρίαση του υπουργικού διεξάγεται εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, και τόνισε πως «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας».

Παράλληλα τόνισε πως από τη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζει δύο μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τη βελτίωση του κράτους αφενός, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με έμφαση στα θέματα της υγείας.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί στις περιοχές που πλήττονται. Αυτή τη φορά εστιάζουμε, πρωτίστως την προσοχή μας στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις.

Ωστόσο, θα ξαναπώ το αυτονόητο, ότι η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Στο πνεύμα αυτό θα υπάρξουν και σύντομα κάποιες ανακοινώσεις.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μάς παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα και στα επόμενα βήματα τα οποία γίνονται για να σταθούν ξανά όρθιες.

Όπως ξέρετε, οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, θα έλεγα σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μία πρώτη σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Εξελίσσονται ταχύτατα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θυμίζω, έχει ανασταλεί και κάθε καταβολή οφειλών των κατοίκων.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσουμε άμεσα βασικά προβλήματα, είτε αυτά είχαν να κάνουν με την παροχή ρεύματος, την υδροδότηση, τα θέματα της δημόσιας υγείας, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, τη στήριξη στους Δήμους και στην Περιφέρεια, προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί την άμεση αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments