Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Τοποθέτησαν εμφυτεύματα στον εγκέφαλο ατόμου με παράλυση – Τώρα κινεί τα χέρια του

Τεχνητή νοημοσύνη: Τοποθέτησαν εμφυτεύματα στον εγκέφαλο ατόμου με παράλυση – Τώρα κινεί τα χέρια του

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Η Onward, η ολλανδική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το εν λόγω επίτευγμα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφει την πρωτοποριακή διαδικασία ως «κίνηση με γνώμονα τη σκέψη»

Για πρώτη φορά στον κόσμο

Για πρώτη φορά στον κόσμο εγκαταστάθηκε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο ενός 46χρονου Ελβετού με παράλυση, το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το συγκεκριμένο εμφύτευμα μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις του 46χρονου ως προς τις προθέσεις του να κινηθεί. Στη συνέχεια, τις μεταφέρει σ’ ένα δεύτερο εμφύτευμα, το οποίο τοποθετήθηκε στην κοιλιά του Ελβετού και διεγείρει τους σωστούς μύες για να κάνει μέρη του σώματός του να κινούνται, όπως θέλει ο εγκέφαλός του.

Η Onward, η ολλανδική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το εν λόγω επίτευγμα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφει την πρωτοποριακή διαδικασία ως «κίνηση με γνώμονα τη σκέψη». Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να παρέχουμε πλήρη αποτελέσματα, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η τεχνολογία λειτουργεί όπως αναμενόταν και φαίνεται να επαναφέρει με επιτυχία τα χέρια και δάχτυλά του», αναφέρει η εταιρεία.

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή πολλών ατόμων με παράλυση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί έχουν κάποιο βαθμό παράλυσης λόγω βλάβης στον νωτιαίο μυελό. Όποτε μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε, μια μέρα, να αλλάξει τη ζωή πολλών. «Αν έχεις παράλυση στο χέρι και πλέον μπορείς να ανοιγοκλείσεις τα δάχτυλά σου, είναι τεράστια αλλαγή. Ξαφνικά, μπορείς να φας. Αποκτάς ανεξαρτησία», είπε ο δρ. Γκρεγκουάρ Κουρτίν, Γάλλος νευροεπιστήμονας που είχε την ιδέα γι’ αυτό που αποκαλεί «ψηφιακή γέφυρα» μεταξύ εγκεφάλου και σώματος πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο όφειλαν να περιμένουν την εξέλιξη της τεχνολογίας να φτάσει στο ιδανικό επίπεδο, ένα επίπεδο που κάποτε ήταν στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Η δρ.Τζόσελιν Μπλοχ, νευροχειρουργός που συμμετείχε στην επέμβαση και συνεργάτης του Γκρεγκουάρ Κουρτίν, μοιράστηκε μερικές λεπτομέρειες. «Αφαιρούμε λίγο κόκκαλο, αντικαθιστούμε αυτό το κομμάτι οστού με αυτό το σετ ηλεκτροδίων και μετά “κλείνουμε” το δέρμα. Αυτό το εμφύτευμα θα λειτουργήσει ασύρματα και θα ενεργοποιήσει τη διέγερση του νωτιαίου μυελού».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το καλοκαίρι, η Μπλοχ και ο Κουρτίν τοποθέτησαν παρόμοιες ψηφιακές συσκευές σε έναν Ολλανδό που είχε παράλυση στα πόδια, ύστερα από ένα ατύχημα με το ποδήλατο. Πλέον ο Γκερτ Χαν Όσκαμ μπορεί να περπατήσει ξανά. «Τώρα, τα εμφυτεύματα είναι σε θέση να συλλάβουν τις σκέψεις μου για το περπάτημα και μπορούν να μεταφερθούν στον διεγέρτη στο κάτω μέρος της πλάτης μου», είπε ο ίδιος στο CNN.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Γκερτ Χαν Όσκαμ δεν περπατά τέλεια με το εμφύτευμα και πως αυτό μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ. Ωστόσο μπορεί να περπατά, κι όσο περισσότερο περπατά τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται το περπάτημά του.

Ο Γκρεγκουάρ Κουρτίν είπε ότι τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα. «Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι όταν χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι νευρικές ίνες αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά. Η αναγεννητική ιατρική μοιάζει με όνειρο!»

Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένοι ηθικολόγοι εκφράζουν ανησυχίες ότι μια τέτοια τεχνολογία ανάγνωσης σκέψης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα για να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο τόσο ο Κουρτίν όσο και η Μπλοχ επισημαίνουν ότι το εμφύτευμά τους αποκωδικοποιεί μόνο σκέψεις που σχετίζονται με την κίνηση. «Νομίζω ότι υπάρχει ευκολότερος τρόπος να βλάψεις κάποιον από το να προσπαθείς να μπεις στο σύστημά του», ήταν η τοποθέτηση της Μπλοχ.

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments