Διεθνή

«Εμφύλιος» Ρεπουμπλικανών, καθαίρεση Μακάρθι

«Εμφύλιος» Ρεπουμπλικανών, καθαίρεση Μακάρθι

Πηγή Φωτογραφίας: Business news.gr//Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καθαιρούν τον «δικό τους» πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σε μία πρωτοφανή για τις ΗΠΑ εξέλιξη, βουλευτές των Ρεπουμπλικανών καθαιρούν τον «δικό τους» πρόεδρο της Βουλής. Αιτία: ο συμβιβασμός με τους Δημοκρατικούς για τον προϋπολογισμό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καθαιρούν τον «δικό τους» πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην εσωκομματική ανταρσία πρωτοστατεί ο Ματ Γκέιτς, νέος και φιλόδοξος βουλευτής από τη Φλόριντα. Αλλά δεν είναι μόνος του. Σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση, συνολικά οκτώ βουλευτές από την υπερσυντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών ένωσαν την ψήφο τους με εκείνη των Δημοκρατικών για να αποπέμψουν από το αξίωμά του τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι. Στη συνέχεια ο βουλευτής Γκέιτς ανακοίνωσε ότι «κηρύσσεται κενή η θέση του προέδρου».

Για «ρεπουμπλικανική εξέγερση» κάνει λόγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Είχε προηγηθεί, το Σάββατο, ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί το «shutdown», δηλαδή ένα προσωρινό «λουκέτο» στο αμερικανικό Δημόσιο, που θα προκαλούσε στάση πληρωμών και απολύσεις κρατικών υπαλλήλων. Η τελευταία διακοπή λειτουργίας, σε μία αντίστοιχη συγκυρία, έγινε την περίοδο 2018-2019 και διήρκεσε συνολικά 25 ημέρες.

Αυτή τη φορά κύρια αιτία διαφωνιών ήταν η αμερικανική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία θέλουν οπωσσδήποτε να τερματίσουν οι Ρεπουμπλικανοί. Στον συμβιβασμό του Σαββάτου οι Δημοκρατικοί αναγκάστηκαν να μην περιλάβουν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Ματ Γκέιτς και τους άλλους υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς. Ζήτησαν την καθαίρεση του Μακάρθι, τον οποίο βέβαια δεν έσπευσαν να υπερασπιστούν ούτε οι Δημοκρατικοί. Ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ο Γκέιτς είχε προβάλλει τόσα προσκόμματα στην υποψηφιότητα Μακάρθι, ώστε χρειάστηκαν …δεκαπέντε διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής.

Πηγή: dw.com//Γιάννης Παπαδημητρίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments