Πολιτική

Εκλογές: Αλώβητη η κυβέρνηση στον α’ γύρο – Νέες περιοδείες Μητσοτάκη στην περιφέρεια

Εκλογές: Αλώβητη η κυβέρνηση στον α’ γύρο – Νέες περιοδείες Μητσοτάκη στην περιφέρεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Δεν μέτρησε απώλειες στον πρώτο γύρο η κυβέρνηση - Σε εγρήγορση ο πρωθυπουργός και ο κομματικός μηχανισμός εν όψει του δεύτερου γύρου.

Χωρίς εκλογικές απώλειες και με επιβεβαιωμένη την πολιτική κυριαρχία εξέρχονται από τον πρώτο γύρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, με τον πρόεδρο της ΝΔ να βρίσκεται σε εγρήγορση εν όψει του επαναληπτικού γύρου της προσεχούς Κυριακής.

Επανεπιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης

Φωτιές, πλημμύρες, ακρίβεια και όλα τα πολλά αρνητικά που συνέβησαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν επηρέασαν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.  Επισημαίνεται πως η συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 46%, όταν στις εκλογές του 2019 έφτασε το 59%. Βέβαια, υπάρχει η εξήγηση. Στην περίπτωσή μας. είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που κούρασαν το εκλογικό σώμα, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έγιναν την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές, άρα μοιραία υπήρχε αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στην υψηλή συμμετοχή.

Αν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτές τις εκλογές, αυτό εντοπιζόταν στο ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση και από τα αποτελέσματα φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ τα πήγε καλά. Μπορεί στην περιφέρεια Αττικής να είχε τα γνωστά προβλήματα που επηρέασαν την εικόνα του, όμως στη λοιπή Ελλάδα κοίταξε στα ίσια τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που μαρτυρεί πως στις ευρωεκλογές θα έχουμε-πλην απροόπτου-ένα ντέρμπι για τη δεύτερη θέση.

Στις περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία πάει για το 13 στα 13, έχοντας εκλέξει από την πρώτη Κυριακή εφτά περιφερειάρχες. Δεν είναι κι άσχημα, αν λάβουμε υπ΄όψη πως στη δεύτερη Κυριακή οι περισσότερες αναμετρήσεις θα έχουν τη μορφή ενός νεοδημοκρατικού εμφύλιου.

Η πανηγυρική επανεκλογή του κ. Χατζημάρκου και τα υψηλά ποσοστά των κ. κ. Αγοραστού και Μέτιου αποδεικνύουν πως οι φυσικές καταστροφές δεν έπληξαν την κυβέρνηση. Οι πολίτες που επλήγησαν, εκτιμούν πως θα επουλώσουν τις πληγές τους μέσα από τα δίκτυα των νυν δημοτικών αρχόντων, που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ένας συμπολιτευόμενος δήμαρχος ή περιφερειάρχης μπορεί να διεκπεραιώσει με επιτυχία τα αιτήματα των πολιτών.

Στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης καταγράφεται ένα εντυπωσιακό ποσοστό του κ. Στέλιου Αγγελούδη που δε δικαιολογείται από την πολιτική βάση στήριξης. Το ΠΑΣΟΚ -το οποίο στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε χρίσμα- έλαβε περίπου 7.5% στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η εξήγηση για το υψηλό ποσοστό του είναι απλή. Τον Στέλιο Αγγελούδη στήριξαν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σπάζοντας την επίσημη γραμμή του κόμματος. Μάλιστα κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη η φήμη πως η στήριξη του Στέλιου Αγγελούδη είχε τις άκρες της στα υψηλά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως -και αυτό έχει τη σημασία του- η Νέα Δημοκρατία για τέταρτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, πλην εκπλήξεως, δε θα μπορέσει να εκλέξει δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Στα σοβαρά κόμματα η ηγεσία αναζητά ευθύνες.

Περιοδείες Μητσοτάκη στις περιφέρειες για το 13 στα 13

Παρά τη θετική εκλογική καταγραφή, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνει να επαναπαύεται.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την άνετη επικράτηση της ΝΔ σε 7 περιφέρειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε άμεσα περιοδείες στις περιφέρειες που βγήκε πρώτη η ΝΔ και οι υποψήφιοι που έχουν το γαλάζιο χρίσμα θα δώσουν τη μάχη της κάλπης στον β’ γύρο. Από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου βρέθηκε το πρωί για την τριμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Λέσβο για να συναντηθεί με τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τη Μαγνησία μαζί με τονκ.  Κώστα Αγοραστό, ενώ θα μεταβεί και σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία και πιθανώς στην Αρκαδία.

Σε Πελοπόννησο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίου η μάχη θα δοθεί την επόμενη Κυριακή, στον β’ γύρο.

Σημειώνεται πως στις 4 από τις 6 περιφέρειες που θα στηθούν κάλπες την επόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι που έχουν το γαλάζιο χρίσμα ήταν πρώτοι στις χθεσινές κάλπες. Μάλιστα, ο Δημήτρης Πτωχός έφτασε μια ανάσα από την εκλογή του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς το ποσοστό που συγκέντρωσε έφτασε το 42,6%.

Ίδιο σκηνικό και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον Χρήστο Μέτιο να συγκεντρώνει ποσοστό 42,27%, ενώ στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός έλαβε 41,37%. Πρωτιά σημείωσε και ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Βόρειο Αιγαίο, με ποσοστό 39,98%.

Στον β’ γύρο οι υποψήφιοι της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία και στα Ιόνια Νησιά, Γιώργος Κασαπίδης και Ρόδη Κράτσα, αντίστοιχα, θα δώσουν μάχη με τους γαλάζιους αντάρτες, Γιώργο Αμανατίδη και Ιωάννη Τρεπεκλή.

Στη Δυτική Μακεδονία προηγείται ο γαλάζιος αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης με 35,54%, με τον Γιώργο Κασαπίδη να συγκεντρώνει 34,23%.

Στα Ιόνια Νησιά προηγείται ο γαλάζιος αντάρτης Ιωάννης Τρεπεκλής με 32,51%, έναντι 27,43% που συγκέντρωσε η Ρόδη Κράτσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments