Τεχνολογία

Εκπληκτικό βίντεο της ESA από ένα τεράστιο δίκτυο με οροπέδια στον Κόκκινο Πλανήτη

Εκπληκτικό βίντεο της ESA από ένα τεράστιο δίκτυο με οροπέδια στον Κόκκινο Πλανήτη

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot Eur,opean Space Agency, ESA, Το Noctis Labyrinthus έχει έκταση περίπου 1,200 χλμ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να ταξιδέψει σε αυτά τα εντυπωσιακά οροπέδια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Noctis Labyrinthus έχει έκταση περίπου 1,200 χλμ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να ταξιδέψει σε αυτά τα εντυπωσιακά οροπέδια του Κόκκινου Πλανήτη.

Η περιοχή Noctis Labyrinthus (Λαβύρινθος της Νύχτας) βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του Valles Marineris (το μεγαλύτερο φαράγγι του Άρη και του ηλιακού μας συστήματος) και αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο με οροπέδια επίπεδων κορυφών και τάφρους. Το Noctis Labyrinthus έχει έκταση περίπου 1,200 χλμ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να ταξιδέψει σε αυτά τα εντυπωσιακά οροπέδια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από εικόνες που έχει καταγράψει ο δορυφόρος Mars Exrpess της ESA που βρίσκεται στον Άρη από το 2003 καταγράφοντας συνεχώς εικόνες και δεδομένα έχοντας συμβάλει αποφασιστικά στη χαρτογράφηση του πλανήτη και την καταγραφή γεωλογικών και άλλων δεδομένων του.

«Τα φαράγγια και οι κοιλάδες που εμφανίζονται στο βίντεο έχουν πλάτος έως 30 χιλιόμετρα και βάθος 6 χιλιόμετρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην κοντινή περιοχή Tharsis, η οποία προκάλεσε μεγάλες περιοχές του φλοιού του Άρη να ανυψωθούν και να διαστέλλονται τεκτονικά προκαλώντας ρήγματα και άλλα γεωλογικά φαινόμενα. Σε πολλά σημεία διακρίνονται γιγαντιαίες κατολισθήσεις που καλύπτουν τις πλαγιές και τον πυθμένα των κοιλάδων ενώ στις πλαγιές υπάρχουν μεγάλοι αμμόλοφοι που δημιουργούνται από σκόνη που προωθούν από ψηλά αλλά και από χαμηλά οι αρειανοί άνεμοι» αναφέρει σε σημείωμα που συνοδεύει το βίντεο η ESA.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments