Διεθνή

ΗΠΑ- Τζιμ Τζόρνταν: Στενός φίλος του Τραμπ ο νέος υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής

ΗΠΑ- Τζιμ Τζόρνταν: Στενός φίλος του Τραμπ ο νέος υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής

Πηγή Φωτογραφίας: US President Donald Trump shakes hands with US Representative Jim Jordan, Republican of Ohio, as he disembarks from Air Force One upon arrival at Lima Allen County Airport in Lima, Ohio, March 20, 2019, as he travels to visit a military manufacturing facility and attend a fundraiser. Saul Loeb | AFP

Στη μυστική ψηφοφορία του κόμματος έλαβε 124 ψήφους - Ο βουλευτής του Οχάιο θα χρειαστεί 217 από τα 221 Ρεπουμπλικανικά μέλη για να τον ψηφίσουν

Ο συντηρητικός Τζιμ Τζόρνταν επιλέχθηκε ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για να γίνει πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ. Ο Τζόρνταν, ο οποίος έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε ως αντίπαλό του στη διαδικασία τον βουλευτή της Τζόρτζια, Όστιν Σκοτ.

Ο βουλευτής του Οχάιο έλαβε 124 ψήφους από τα μέλη του κόμματος στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής, έναντι 81 κατά.

Όμως ο κ. Τζόρνταν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική αντιπολίτευση εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Οι υποστηρικτές του βουλευτή της Λουιζιάνας Στιβ Σκάλιζ – ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος του κόμματος για Πρόεδρος την Τετάρτη πριν ανακοινώσει λίγες ώρες αργότερα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του – έχουν ορκιστεί να αντιταχθούν πάση θυσία στον Τζόρνταν.

Ο βουλευτής του Οχάιο επέκτεινε οριακά το εύθραυστο περιθώριο που κέρδισε ο Σκάλιζ την Τετάρτη με 113 ψήφους έναντι 99. Επομένως, είναι ασαφές εάν έχει αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει μια συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών προχώρησαν σε μια δεύτερη πρόταση για να καθορίσουν εάν τα μέλη θα υποστήριζαν τον κ. Τζόρνταν και στη δεύτερη ψηφοφορία 55 μέλη ψήφισαν «όχι».

Μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να αντιτίθενται στον κ. Τζόρνταν ήταν ο Μάριο Ντίαζ-Μπαλάρτ από τη Φλόριντα, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Τζόρνταν αντιμετωπίζει ένα «πολύ, πολύ μεγάλο εμπόδιο» για να γίνει Πρόεδρος.

«Δεν νομίζω ότι είναι αυτός», είπε ο κ. Ντίαζ-Μπαλάρτ. «Τελικά, θα πρέπει να έχουμε κάποιον που μπορεί πραγματικά να μας ενώσει».

Η Βουλή έχει περάσει 10 μέρες χωρίς Πρόεδρο. Μέχρι να επιλεγεί νέος υποψήφιος, η Βουλή δεν θα μπορεί να εγκρίνει κανένα νομοσχέδιο, να εγκρίνει αιτήματα του Λευκού Οίκου για επείγουσα βοήθεια ή να εγκρίνει νομοσχέδια βραχυπρόθεσμων δαπανών.

Πριν από τη μυστική ψηφοφορία της Παρασκευής, ο κ. Τζόρνταν εξέφρασε εμπιστοσύνη, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται «πολύ καλά» για την ψηφοφορία.

Με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή με πολύ μικρή διαφορά, θα χρειαστεί 217 από τα 221 Ρεπουμπλικανικά μέλη για να τον ψηφίσουν. Έχει την πολυτέλεια να χάσει μόνο πέντε ψήφους.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του εξέφρασαν αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες ο κ.Τζόρνταν θα μπορέσει να επηρεάσει πολλούς από αυτούς που τον καταψήφισαν.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, θα προτείνουν τον Χακίμ Τζέφρις, αλλά καθώς είναι το μειοψηφικό κόμμα στην αίθουσα, δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments