Διεθνή

Οι επιδιώξεις Μπάιντεν από το ταξίδι στο Ισραήλ

Οι επιδιώξεις Μπάιντεν από το ταξίδι στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Τελ Αβίβ.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ προσγειώθηκε την Τετάρτη στις 11 το πρωί το προεδρικό σκάφος Air Force 1 του Τζο Μπάιντεν. Τα μέτρα ασφαλείας στο Τελ Αβίβ είναι δρακόντεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρέθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, για να υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο, με τους δυο ηγέτες να αγκαλιάζονται σφιχτά. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ θα έχουν συνομιλίες στο Τελ Αβίβ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φθάνει στο Τελ Αβίβ σε μία επίσκεψη-ορόσημο εν καιρώ πολέμου προκειμένου να αποδείξει έμπρακτα -και με βασικούς αποδέκτες το Ιράν, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τη Συρία- τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του στενότερου συμμάχου τους στη Μέση Ανατολή να αμυνθεί απέναντι στην τρομοκρατία της Χαμάς.

«Ζυγίζοντας» την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με κορυφαίους συμβούλους του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν έλαβε υπόψη του τόσο τον συμβολισμό μιας επίσκεψης στο Ισραήλ όσο και τις πρακτικές της λεπτομέρειες. Εκτός από ισχυρή επίδειξη υποστήριξης προς το Ισραήλ, το ταξίδι θα είναι μία εξίσου ισχυρή προειδοποίηση προς περιφερειακούς κρατικούς και μη δρώντες να μην εμπλακούν.

Η επίσκεψη, όμως, θα «συνδέσει» επίσης τον Μπάιντεν στενότερα με την ισραηλινή απάντηση κατά της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σιωπηρή έγκριση των κινήσεων Νετανιάχου, επισημαίνουν στις αναλύσεις τους τα αμερικανικά δίκτυα.

Ο θάνατος εκατοντάδων Παλαιστινίων σε πλήγμα σε νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας το βράδυ της Τρίτης ήλθε ήδη να περιπλέξει την αποστολή Μπάιντεν ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει. Η Χαμάς έκανε λόγο για ισραηλινή επιδρομή, το Ισραήλ κατηγόρησε για το χτύπημα την Ισλαμική Τζιχάντ, και εν μέσω των αλληλοκατηγοριών ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε την παρουσία του στην προγραμματισμένη τετραμερη σύνοδο παρόντος του Τζο Μπάιντεν στην Ιορδανία, γεγονός που αποδυναμώνει τη δυναμική της.

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η ροή βοήθειας προς τους αμάχους βρέθηκε στο επίκεντρο μαραθώνιων συνομιλιών (διήρκεσαν περισσότερο από επτά ώρες) του Άντονι Μπλίνκεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα, οι οποίες έληξαν με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει την επίσκεψη Μπάιντεν αφότου πρώτα δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ «συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τα κράτη-χορηγούς και τους πολυμερείς οργανισμούς για να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα».

Αμφότεροι Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν έχουν εκφράσει την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην εξόντωση της Χαμάς, όμως παράλληλα έχουν μεταφέρει στην ισραηλινή κυβέρνηση πως η εικόνα μίας ισοπεδωμένης Γάζας και μεγάλες απώλειες αμάχων, θα μπορούσαν να μεταβάλλουν δραματικά το αίσθημα της κοινής γνώμης, και η προσοχή να επικεντρωθεί πλέον λιγότερο στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με τις σκηνές καμένων σορών και σφαγιασμένων παιδιών, και περισσότερο στη βιαιότητα της αντίδρασης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» η επιβολή νέας κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πράξουν. Εντούτοις η επόμενη ημέρα μίας χερσαίας επιχείρησης παραμένει άγνωστη, όπως και το ποιος θα διοικούσε τη Γάζα αφού εκλείψει η Χαμάς ή πώς θα μπορούσε να εμποδιστεί μία άλλη τρομοκρατική ομάδα να αναδυθεί από τις στάχτες της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει σπεύσει επίσης να δηλώσει ότι «πρέπει να υπάρξει μια Παλαιστινιακή Αρχή, πρέπει να υπάρξει ένας δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος». Ο ίδιος και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν κατ’ επανάληψη πως οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν υποστηρίζουν τη Χαμάς, η οποία εδώ και 16 χρόνια έχει τον απόλυτο έλεγχο του θύλακα. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ερμηνεύτηκαν και ως ελιγμός εν όψει διαπραγματεύσεων με τις ηγεσίες αραβικών χωρών, αλλά και από την ανάγκη να επιδείξει ευελιξία με απώτερο στόχο την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, και καθώς το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του γύρω από τη Γάζα, το Ιράν -κρατικός σπόνσορας της Χαμάς- εμφανίζεται να «ζυγίζει» τις επιλογές του και οι επιθετικές κινήσεις της Χεζμπολάχ εντείνονται στα σύνορα με τον Λίβανο. Είναι μία καταστροφική περιφερειακή σύγκρουση που επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση Μπάιντεν, στέλνοντας ως μέσο αποτροπής και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο στέλνει επίσης δύναμη 2.000 πεζοναυτών ανοιχτά του Ισραήλ και της Γάζας. Οι στρατιώτες θα είναι σε ετοιμότητα για να παρέχουν συμβουλές και ιατρική υποστήριξη στις ισραηλινές δυνάμεις και όχι για να λάβουν μέρος σε μάχες, κατά δήλωση αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments