Policy Briefs

Το Κόσοβο ζητεί ειδικό δικαστήριο κατά του Σέρβου υπουργού Άμυνας

Το Κόσοβο ζητεί ειδικό δικαστήριο κατά του Σέρβου υπουργού Άμυνας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: 123rf.com

Το Κοσσυφοπέδιο ζητά ειδικό δικαστήριο κατά του Σέρβου υπουργού Άμυνας που κατηγορείται για συμμετοχή στην επίθεση στην Μπάνισκα.

Η ομάδα που είναι γνωστή ως «Φυλή του Νόβι Σαντ», με επικεφαλής τον Σέρβο υπουργό Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς, ενεπλάκη στην τρομοκρατική επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου στη Μπάνισκα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, είπε ο πρωθυπουργός ο Κοσοβάρος Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος ζήτησε επίσης τη δημιουργία ειδικής δικαστήριο για να δικάσει εγκλήματα που διέπραξαν Σέρβοι.

Εκτός από τον ρόλο του ως Υπουργού Άμυνας, ο κ. Vučević είναι Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Πρόεδρος του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και υπηρέτησε ως Δήμαρχος του Νόβι Σαντ μεταξύ 2012 και 2022. Είναι στενός συνεργάτης και έμπιστος του Προέδρου Aleksandar Ο Βούτσιτς και ο αδελφός του Αντρέι.

«Είναι ο πρόεδρος του εθνικού κόμματος SNS, τρεις φορές εκλεγμένος δήμαρχος του Νόβι Σαντ με τη βοήθεια του Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς και ο πιο στενός φίλος του αδελφού του προέδρου της Σερβίας, Αντρέι Βούτσιτς. Περίπου 40 Ορθόδοξοι προσκυνητές που ήρθαν στο μοναστήρι της Μπανίσκα στις 24 Σεπτεμβρίου ήταν από το Νόβι Σαντ », είπε ο κ. Κούρτι, διερωτώμενος μήπως ήταν σύμπτωση.

Πρόσθεσε ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν εγκληματίες κατά τη διάρκεια του πολέμου και συνέχισαν να εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ειρήνης, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία.

«Ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vučić, λειτουργεί ως capo-di-tutti-capi, ενισχύοντας την ιδέα ότι ενώ το έγκλημα μπορεί να επηρεάσει το κράτος, στην πραγματικότητα είναι το κράτος που υπαγορεύει εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε .

Ο κ. Κούρτι κάλεσε επίσης την ΕΕ και τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα ειδικό δικαστήριο για να δικάσει τα σερβικά εγκλήματα. «Η βαλκανική μαφία θα δεχόταν ένα θανατηφόρο πλήγμα, ενώ η περιοχή των Βαλκανίων θα ήταν εντελώς ανοιχτή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, τη νομική δικαιοσύνη, τη σταθερή ειρήνη και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη», είπε .

Το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη ένα ειδικό δικαστήριο που ιδρύθηκε στη Χάγη για να δικάσει πρώην στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Αυτά τα δικαστήρια είναι αμφιλεγόμενα επειδή πολλοί άνθρωποι στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζουν ότι τίποτα παρόμοιο δεν έχει συσταθεί για τη Σερβία, τον επιτιθέμενο στον πόλεμο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

«Αβάσιμες» κατηγορίες, σύμφωνα με τη Σερβία

Το σερβικό υπουργείο αντέδρασε γρήγορα στις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς αβάσιμα και κραυγαλέα ψέματα » . Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να βάλει αμέσως τέλος στην «φλεγμονώδη και εχθρική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης» που ηγείται η κυβέρνηση του κ. Κούρτι.

Οι Σέρβοι περιέγραψαν επίσης τις κατηγορίες ως προσπάθεια  ”εξάλειψης κάθε πιθανότητας μείωσης της έντασης” σε αυτό που η Σερβία περιγράφει ως “η νότια περιοχή μας” , αν και είναι μέρος του Κοσσυφοπεδίου από το 2008.

Το Κοσσυφοπέδιο κατηγόρησε τη Σερβία ότι προσπαθεί να “προσαρτήσει ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου” , έναν ισχυρισμό που η Σερβία αρνήθηκε. Ωστόσο, την ευθύνη για την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου ανέλαβε ο Milan Radojičić, ο πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

Τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και η Σερβία έχουν ξεκινήσει παράλληλες έρευνες για τα γεγονότα στη Μπανίσκα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε το Βελιγράδι να συνεργαστεί πλήρως στο θέμα.

Ο κ. Kurti σημείωσε επίσης ότι η «φυγή τρομοκρατική ομάδα, με επικεφαλής τον Milan Radojičić, κρύβεται αυτή τη στιγμή στη Rashka. Το διαβόητο σερβικό MUP [Υπουργείο Εσωτερικών] τους προμήθευσε με λευκά και μαύρα οχήματα Skoda Octavia με πινακίδες BG και NS .

Προειδοποίησε επίσης ότι στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, “ο τρόμος, το έγκλημα και η κουλτούρα της βίας που συνδέονται με τους παραστρατιωτικούς του Delije πλησιάζουν στο τέλος τους ” .

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για όσα θεωρεί στοιχεία για ανάμειξη του σερβικού κράτους στην επίθεση. Αυτά περιλαμβάνουν πιστοποιητικά που δείχνουν ότι ορισμένα όπλα και πυρομαχικά προέρχονταν από το Υπουργείο Άμυνας και άλλα επισκευάστηκαν από κρατικές υπηρεσίες επισκευής μόλις πέρυσι.

Η Σερβία αρνείται τη συμμετοχή ή τη γνώση της επίθεσης.

Η σερβική αντιπολίτευση αμφιβάλλει

Τη Δευτέρα (23 Οκτωβρίου) στο κοινοβούλιο, η σερβική αντιπολίτευση ρώτησε τον Βούτσιτς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς και τον αρχηγό ασφαλείας Aleksandar Vulin πώς ήταν δυνατόν να μην γνώριζαν την επικείμενη επίθεση.

«Πώς είναι δυνατόν να μην ήξερε τι έκανε;” δήλωσε ο Nebojša Zelenović, συμπρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης Μαζί για τη Σερβία.

Οι βουλευτές είπαν επίσης ότι ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η σερβική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν ιδέα ότι επίκειται επίθεση με δεκάδες μαχητές και εκατοντάδες όπλα και πυρομαχικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments