Πολιτική

Η επίπτωση των τεκτονικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και κόμματα

Η επίπτωση των τεκτονικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και κόμματα

Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)

Τα κομματικά επιτελεία οριοθετούν εκ νέου τους εκλογικούς και πολιτικούς στόχους τους.

Οι τεκτονικές μετατοπίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οριζόντιους μετασεισμούς στην πολιτική σκηνή και σε όλα τα κόμματα, με τη συνεχιζόμενη αποπομπή κορυφαίων στελεχών από τον Στέφανο Κασσελάκη και την απειλή διάσπασης και συγκρότησης νέου αριστερού κόμματος να γίνεται πιο πραγματική από ποτέ.

Εν αρχή ην η Νέα Δημοκρατία, που βρίσκεται εμπρός στο πρωτόγνωρο σκηνικό να κυβερνάει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί έναν μεγάλο κίνδυνο για την ίδια: τον εφησυχασμό και την αίσθηση πως ούσα μόνη της στο πολιτικό σκηνικό, θα πορεύεται χωρίς δυσκολίες.

Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο επικριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση που διανύει τη δεύτερη τετραετή θητεία της και μπορεί να αντέξει οικονομικά και να νομιμοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κάνει τώρα είναι να ελέγξει την κυβέρνηση.

Η κυβερνώσα παράταξη μπορεί να κάνει τρία πράγματα:

Πρώτον, να παραμείνει προσηλωμένη στο έργο της για το οποίο τελικά και θα κριθεί.

Δεύτερον, να συγκρατήσει τυχόν «διαρροές» προς τα δεξιά, αφού έχει εκλείψει πλέον το φόβητρο επιστροφής της Αριστεράς και μπορεί ευκολότερα να δει μετακινήσεις στον συντηρητικό χώρο.

Ταυτόχρονα –και αυτό είναι το τρίτο στοίχημα– πρέπει να κρατήσει τα ηνία στον ζωτικό της χώρο, το Κέντρο, που της έδωσε ευρείες πλειοψηφίες σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019 και μετά.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αν αποφεύγουν να το πουν δημοσίως. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει μόνο έναν στόχο: να γίνει δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις κατά την επόμενη εκλογική περίοδο και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως ακόμη και μισή μονάδα να περάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις που θα γίνουν έως τα Χριστούγεννα, θα έχουν κατοχυρώσει το πέρασμα στη δεύτερη θέση. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε σίγουρα θα υπάρξουν αναταράξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, καθώς το κόμμα βρίσκεται στη μέση μιας εσωκομματικής εξυγίανσης. Η εσωκομματική εκκαθάριση έγινε πριν από μια δεκαετία και πλέον, όταν το ίδιο συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου περιμένει τις πρώτες αναγνώσεις για να δει τον αντίκτυπο της διαγραφής. Η αντίθετη ανάγνωση στη διάλυση αναφέρει ότι όσοι διαγράφηκαν ήταν το πρόσωπο του “παλιού ΣΥΡΙΖΑ” και ούτως ή άλλως είχαν καταδικαστεί από την κοινή γνώμη.

Από την εξίσωση του ξεκαθαρίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ και του νέου πολιτικού σκηνικού που ενδέχεται να διαμορφωθεί, επηρεάζεται και η Αριστερά. Το ΚΚΕ, που ούτως ή άλλως κατέγραψε άνοδο στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές, ερίζει για εκλογικά οφέλη, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει ικανή να ανεβάσει τα ποσοστά της από το σκηνικό σύγκρουσης. Από τη νέα εξίσωση, ωστόσο, δεν μπορεί να βγει η δημιουργία ενός νέου κόμματος από τους διαγραφέντες που θα ανακατέψει περαιτέρω την τράπουλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments