Πολιτική

Φάμελλος: Μεγάλη υποχώρηση για το Δημόσιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Φάμελλος: Μεγάλη υποχώρηση για το Δημόσιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης", Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών επηρεάζει άμεσα την επιλογή των διοικητών στις δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες και ότι «παρά τις μεγαλοστομίες και του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και της κυρίας Κεραμέως για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, εντοπίζουμε ότι όσον αφορά την επιλογή διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία το κριτήριο το οποίο θα κυριαρχήσει θα είναι η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων και η σχέση τους με την κυβέρνηση».

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά τα θρυλούμενα δημοσίως εκ μέρους της κυβέρνησης, της κυρίας Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται για ”μία μεγάλη επανάσταση” αλλά, ακόμη μία μεγάλη υποχώρηση και αυτό μάς ανησυχεί διότι φαίνεται ότι η υποχώρηση αυτή θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Δημόσιο», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος μαζί με την τομεάρχη Εσωτερικών, Γιώτα Πούλου, και τον αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας, Φερχάτ Οζγκιούρ, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Μιχάλη Γιαννάκος τον Ιωάννη Πλαγιαννάκο, μέλος ΓΣ, και την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών επηρεάζει άμεσα την επιλογή των διοικητών στις δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες και ότι «παρά τις μεγαλοστομίες και του ίδιου του πρωθυπουργού αλλά και της κυρίας Κεραμέως για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, εντοπίζουμε ότι όσον αφορά την επιλογή διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία το κριτήριο το οποίο θα κυριαρχήσει θα είναι η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων και η σχέση τους με την κυβέρνηση». Τόνισε ότι «ειδικά με τις προβλέψεις του άρθρου 4 αυτοαναιρείται ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου, η αξιοκρατία και η διαφάνεια». Σχολίασε ότι «δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να ξεκινά λέγοντας ότι στόχος του είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις να διαπιστώνουμε ότι, τελικά, μόνο αυτό δεν υπηρετείται». Διότι, όπως σημείωσε, «τελικά τις διοικήσεις θα τις επιλέγει ο υπουργός Υγείας μέσα από έναν κατάλογο που θα προκύπτει από μια διαδικασία που ένα πολύ σημαντικό της κομμάτι, η μοριοδότηση, θα προκύπτει από τη συνέντευξη, δηλαδή με υποκειμενικά και με πολιτικά κριτήρια».

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα από το περιτύλιγμα του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση, με την παράλληλη αποδιάρθρωση του ΕΣΥ, προωθεί και ένα σκληρό κομματισμό στην επιλογή των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και αναξιοκρατία που συνδέεται και με μία ηγεμονική και αυταρχική λογική που έχει όσον αφορά στους κανόνες της δημοκρατίας». Προσέθεσε ότι αυτή η ρύθμιση «έρχεται να επιβεβαιώσει πρακτικές που είδαμε να εφαρμόζονται και από την προηγούμενη διοίκηση Μητσοτάκη». Σχολίασε ότι ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν και οι τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, όπως του βουλευτή και πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά, «ο οποίος έθεσε δημόσια ζήτημα για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου και την επιλογή του από τον υπουργό Υγείας».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι εκ μέρους της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει προσπάθεια αξιολόγησης των παλαιών διοικήσεων των νοσοκομείων το 2015, «και είχαμε τότε διατηρήσει ένα 15% των παλαιών διοικήσεων στις θέσεις τους και είχαμε ξεκινήσει μία διαδικασία για την αξιοκρατική εξέλιξη και επιλογή διοικήσεων με διαφάνεια και αντικειμενικές διαδικασίες».

Τόνισε τη σημασία αποκομματικοποιήσης του Δημοσίου και της διοίκησης, «γιατί αυτό θέλουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες στους οποίους παρέχονται οι υπηρεσίες του υπέρτατου αγαθού της υγείας». Σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μέσα σε μία εβδομάδα να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών» και πως αυτό «είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της δυνατότητας συζήτησης και διαβούλευσης και σύνθεσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments