Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ ή τα δημόσια εύσημα στους Έλληνες

Κριστίν Λαγκάρντ ή τα δημόσια εύσημα στους Έλληνες

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) μετά το τέλος της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. στην Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023.Στην συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Λουίς Ντε Γκίντος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η Λαγκάρντ απέδωσε δημόσια εύσημα στην Ελλάδα και τους Έλληνες για την οικονομική προσπάθεια που καταβάλαμε κατά τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι ανακριβές ότι, σε αυτό που ονομάζεται συλλογική μνήμη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρει συνδηλώσεις μάλλον αρνητικές για σημαντική μερίδα Ελλήνων.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την Κριστίν Λαγκάρντ να απονείμει δημόσια εύσημα στην Ελλάδα και τους Έλληνες για την οικονομική προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια.

Πράγματι, με ενθουσιασμό εκφράσθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στην Αθήνα.

Σε ερώτηση για τη θέση που έχουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της ΕΚΤ μετά την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι σήμερα α ελληνικά ομόλογα είναι ισότιμα με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης.

Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει πλέον μόνο ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το PEPP, που παραμένει ενεργό με επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που έχουν αγορασθεί, καθώς για το μόνιμο πρόγραμμα (APP) έχει λήξει η περίοδος επανεπένδυσης. Για το PEPP η Ελλάδα ήταν επιλέξιμη κατ’ εξαίρεση (waiver), παρά το γεγονός ότι δεν είχε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά πλέον τα καλά νέα, όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, είναι ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι επιλέξιμοι χωρίς να χρειάζεται το waiver.

Σχολιάζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι έχει επιστρέψει στην προ πανδημίας εποχή και μάλιστα έχει υψηλότερη επίδοση, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης συγκρίνεται εξαιρετικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα έδειξε εξαιρετική ικανότητα ανάκαμψης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο έδωσε τον λόγο στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από την περίοδο αμέσως πριν την πανδημία, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το spread δανεισμού της χώρας είναι πολύ καλό. Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να επανέλθει η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο A+ που είχε πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την παύση των αυξήσεων στα επιτόκια, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μείωση του πληθωρισμού με ευρεία βάση και με τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί από το 5,3% στο 4,5%, ενώ η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί συνεχώς τα στοιχεία για να προσδιορίζει την πολιτική της.

Όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά όσο χρειασθεί για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%, ενώ δεν είναι σκόπιμο, ύστερα από διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, να δοθεί στην παρούσα φάση καθοδήγηση σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν με βάση τα στοιχεία και με τρία βασικά κριτήρια: την πορεία του πληθωρισμού, την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

Σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι σήμερα δεν συζητήθηκε το θέμα του χρόνου λήξης της επανεπένδυσης εσόδων του PEPP, ούτε και οι προτάσεις για αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών που τηρούν οι τράπεζες άτοκα στην ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι από αρκετούς κεντρικούς τραπεζίτες έχει προταθεί να λήξει πρόωρα (πριν το τέλος του 2024) η επανεπένδυση εσόδων του PEPP, ενώ υπάρχουν υπάρχουν προτάσεις για σημαντική αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών, θέματα για τα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που υφίστανται οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς από τα υψηλά επιτόκια (η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από την κυβέρνηση), η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στην ευρωζώνη ανάμεσα στις επί μέρους κεντρικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η ΕΚΤ ασκεί την πολιτική της με μοναδικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς να επηρεάζεται από τα κέρδη ή τις ζημιές των τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments