Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα 22,8 μονάδων της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ [vid]

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μεγάλο προβάδισμα 22,8 μονάδων της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σε άλλη μία δημοσκόπηση, αυτή την φορά στην μέτρηση της Metron Analysis για το Mega.

Συντηρεί τη σημαντική διαφορά της από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου, αρνητική η εικόνα του Κασσελάκη

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σε άλλη μία δημοσκόπηση, αυτή την φορά στην μέτρηση της Metron Analysis για το Mega. Η Νέα Δημοκρατία, συντηρεί το μεγάλο προβάδισμά της, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, προηγείται 22,8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, συγκεντρώνει 38% έναντι 15,2% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 13,4%, το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 10,2, οι Σπαρτιάτες 2,6%, η Ελληνική Λύση 6,9%, 3,2% Νίκη, 3,7% η Πλεύση Ελευθερίας και 3,5 το ΜέΡΑ24. 

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μέσα στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας. Το 60%  των ερωτώμενων υποστηρίζει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 34% προς τη σωστή, ένα κλίμα ελαφρά θετικότερο από ό,τι τον Σεπτέμβριο, στην προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, όταν ήταν 62%-32% αντίστοιχα, αλλά παρ’ όλα αυτά αρνητικό.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι ανησυχεί τους πολίτες;

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα το 39% απαντάει η οικονομία (36% τον Σεπτέμβριο) και 24% η ακρίβεια (23% το Σεπτέμβριο). Αντιθέτως, όλα τα άλλα προβλήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για το κόστος ζωής ιδίως μπροστά στον χειμώνα που έρχεται. Πράγμα που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

Ενδιαφέρον έχει το πώς βαθμολογούν οι πολίτες τις επιδόσεις της κυβέρνησης στους διαφορετικούς τομείς του έργου της. Οι τέσσερις τομείς με όπου η κυβέρνηση έχει τις υψηλότερες επιδόσεις είναι η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, η αμυντική θωράκιση και η εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως, «κόκκινη κάρτα» βγάζουν οι πολίτες στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% αρνητικές γνώμες), στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (72% αρνητικές γνώμες), την στην αντιεγκληματική πολιτική (72% αρνητικές γνώμες), την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (67%).

Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης δείχνει μια ελαφρά βελτίωση, παρότι κινείται στα ίδια επίπεδα. Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι στο 36% και οι αρνητικές στο 59%. Όμως, η εικόνα για την αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ιδιαίτερα αρνητική. Μόνο το 9% έχει θετική γνώμη για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το 85% έχει αρνητική γνώμη.

Πως αξιολογούν οι πολίτες τον Στέφανο Κασσελάκη

Ως προς την αξιολόγηση του Στέφανου Κασσελάκη η δημοσκόπηση δείχνει ότι η κοινωνία έχει μάλλον αρνητική γνώμη. Μόνο το 16% των ερωτηθέντων έχει θετική για το πώς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός, ενώ το 72% έχει αρνητική γνώμη. Η απήχηση του Κασσελάκη είναι μεγαλύτερη στις μικρότερες ηλικίες και φθίνει όσο ανεβαίνουμε την ηλικιακή ιεραρχία. Η Gen Z είναι το καλύτερο ακροατήριό του αφού εκεί οι θετικές γνώμες φτάνουν το 29%. Λίγο καλύτερα του μέσου όρου τα πηγαίνει στους Millenials (18%) και μετά σε όλες τις άλλες κατηγορίες τα πηγαίνει χειρότερα του μέσου όρου του.

Ενδιαφέρον έχει και το πώς αποτιμούν οι πολίτες τα μηνύματα που έστειλαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Καταρχάς το μεγαλύτερο μέρος των ερωτώμενων (65%) πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα έχουν πολιτικά μηνύματα για τα κόμματα και όχι μόνο για τους τοπικούς πολιτευτές (κάτι που υποστηρίζει μόνο το 33%). Μάλιστα, όσο πιο αριστερά πάμε στον πολιτικό άξονα τόσο περισσότερο βλέπουμε να υπογραμμίζεται η κεντρική πολιτική σημασία των εξετάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments