Γεωπολιτικά

Κόλαση στη Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί των ισραηλινών δυνάμεων – Έπληξαν 150 υπόγειους στόχους

Κόλαση στη Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί των ισραηλινών δυνάμεων – Έπληξαν 150 υπόγειους στόχους

Πηγή Φωτογραφίας: moke rises following an Israeli airstrike, in Gaza City, Sunday, Oct. 8, 2023. The militant Hamas rulers of the Gaza Strip carried out an unprecedented, multi-front attack on Israel at daybreak Saturday, firing thousands of rockets as dozens of Hamas fighters infiltrated the heavily fortified border in several locations, killing hundreds and taking captives. Palestinian health officials reported scores of deaths from Israeli airstrikes in Gaza. (AP Photo/Hatem Moussa)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF διεξάγονται επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα και μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε χθες στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών άνευ προηγουμένου από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Μειωμένη ένταση αλλά συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.

Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.

«Κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και τρομοκρατών της Χαμάς. Κανένας στρατιώτης δεν αναφέρεται ότι τραυματίστηκε στις συγκρούσεις. Το πεζικό των IDF, οι δυνάμεις μηχανικού μάχης και τα άρματα μάχης εξακολουθούν να παραμένουν εντός της Λωρίδας της Γάζας αυτή την ώρα, καθώς συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση» ανέφερε η ενημέρωση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

H απόφαση του ΟΗΕ για εκεχειρία δεν λαμβάνεται υπόψιν από το Ισραήλ που εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου στη Γάζα

Ο παλαιστινιακός θύλακας παραμένει αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το Τελ Αβίβ «έκοψε» το τηλέφωνο και το ίντερνετ, κίνηση που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορεί να αποτελέσει προκάλυψη για τη διάπραξη ωμοτήτων.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ και προτείνει ανθρωπιστική εκεχειρία απορρίφθηκε από το Ισράηλ που έκανε μάλιστα λόγο για «ημέρα ντροπής».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισράηλ να υιοθετήσει «ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής» για την επίθεσή του στη Γάζα, την ώρα που ο Μπάιντεν δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναλάβει περεταίρω δράση στη Μέση Ανατολή σε απάντηση σε πιθανές επιθέσεις.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αραβικές χώρες χθες αλλά και στις ΗΠΑ.

09:32 Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου; Σε συνέντευξή του σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γάλλος πρέσβης στο Ισραήλ δήλωσε ότι σε μια κλειστή συνεδρίαση του είπαν ότι το Τελ Αβίβ κινείται προς τη δεύτερη φάση του πολέμου, μεταδίδει το Al Jazeera.

Δεν είναι σαφές αν αυτό σημαίνει χερσαία εισβολή στη Γάζα ή αν σημαίνει κάτι άλλο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

09:28 Το Ισραήλ λέει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να επιχειρούν εντός της Γάζας Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ δηλώνει ότι τα στρατεύματα της χώρας συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ντινάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Τα στρατεύματά μας επιχειρούν μέσα στη Γάζα, όπως έκαναν και χθες».

09:21 Haaretz: Πηγές των IDF λένε ότι θα αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα εν μέσω κλιμάκωσης της επίθεσης Πηγές του IDF αναφέρουν στην ισραηλινή Haaretz ότι πρόκειται να συμφωνήσουν στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχουν κλιμακωθεί οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ο στρατός αντιλαμβάνεται ότι όσο περισσότερο οι δυνάμεις του πιέζουν τον πληθυσμό της Γάζας προς τα νότια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments