Πολιτική

Η απειλή της επανάπαυσης και οι νέες προκλήσεις για τον Κ. Μητσοτάκη

Η απειλή της επανάπαυσης και οι νέες προκλήσεις για τον Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - 2η ΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο κίνδυνος του "εφησυχασμού" και τα στοιχήματα του πρωθυπουργού.

Σε μια διαδρομή στην οποία διακλαδώνονται διεθνείς κρίσεις, προκλήσεις και εσωτερικά στοιχήματα, που σχετίζονται (κατά κύριο λόγο) με την καθημερινότητα των πολιτών, πορεύεται και θα συνεχίσει να “περπατάει” η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις επόμενες εβδομάδες.

Τα χαμόγελα των πρώτων αυτοδιοικητικών εκλογών έδωσαν τη σκυτάλη στις απογοητεύσεις των δεύτερων αυτοδιοικητικών εκλογών. Το ξεκάθαρο πολιτικό πέρασμα στο επόμενο μεγάλο ορόσημο, τις ευρωεκλογές, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης του μεταρρυθμιστικού βηματισμού του “γαλάζιου” οικοσυστήματος. Επιπλέον, στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει τη σημασία της αποφυγής του εφησυχασμού στην παραγωγή έργου.

Μια παραγωγή έργου η οποία βρίσκει ευθεία αναφορά στο ύψος του πήχη των προσδοκιών της κοινωνίας, με το βάρος να μετατοπίζεται καθαρά στην υλοποίηση των επόμενων προκλήσεων, αλλά και στην ταχύτητα της απάντησης απέναντι στις εκκρεμότητες. “Προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό”, είναι το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα σήμα εκπεφρασμένο σε όλους τους τόνους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβερνητική ομάδα φαίνεται ότι δεν γλίτωσε, σε κάποιες περιπτώσεις, την… παγίδα της έπαρσης ως επακόλουθο της διπλής σαρωτικής νίκης στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Το μετρήσιμο αποτέλεσμα, λοιπόν, μετατρέπεται στο επόμενο μεγάλο “θέλω”, όσο σε εσωτερικό επίπεδο οι τεκτονικές συγκρούσεις στο σκηνικό της Κουμουνδούρου δημιουργούν συνθήκες πρωτοφανείς για τα πολιτικά χρονικά. Ένα κόμμα (η Νέα Δημοκρατία) να κυβερνάει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, έχοντας να διαχειριστεί μια πλειάδα ζητημάτων εντός και εκτός συνόρων.

Η προειδοποίηση

Η κυβέρνηση, όπως είναι λογικό, παρακολουθεί επίσης στενά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην αντιπολίτευση: η πολιτική περιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και οι διχαστικές τάσεις στην Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος αποτελούν μέρος της εσωκομματικής συζήτησης που διεξάγεται στο “γαλάζιο” κόμμα. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη που ερωτήθηκαν επεσήμαναν ότι οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τα όσα συμβαίνουν στην αντιπολίτευση, αλλά είναι πολιτικά ζητήματα. ‘Σε αυτό το επίπεδο θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας’, σημείωσαν.

Σε κάθε περίπτωση, στο… μικροσκόπιο της κυβερνητικής ομάδας βρίσκονται οι τυχόν “κίνδυνοι” που σχετίζονται με την απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης. “Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος του τετραετούς κύκλου, όχι μόνο στην αρχή του. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο. Δεν σκεφτόμαστε, λοιπόν, τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας”, διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι και αυτός, άλλωστε, ένας τρόπος να ηχήσει πιο εμφατικά το… απεταξάμην σε τυχόν φαινόμενα εφησυχασμού και αδράνειας, τα οποία μπορεί να θέσουν ερωτηματικά πλάι στο επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών.

Οι επόμενες στοχεύσεις

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τη νύχτα της 25ης Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία 24ωρα δίνουν μια εικόνα απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας. Το διακύβευμα για την κυβερνητική ομάδα είναι ακριβώς να βάλει σε τροχιά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο “γαλάζιο” προεκλογικό πρόγραμμα. Η πορεία αυτή δεν θα κρίνει τελικά μόνο την επιτυχία της δεύτερης θητείας του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τη συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της οδού Πειραιώς στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο μεγάλο… στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Η Νέα Δημοκρατία, μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων στρατηγικών, με… προοδευτικό DNA, να συνεχίσει να κρατάει τα ηνία στο Κέντρο του πολιτικού σκηνικού, που αποτέλεσε από το 2019 μέχρι και σήμερα ένα από τα βασικά σημεία υπεροχής απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας (αρχικά) τον διάδρομο της πρώτης “γαλάζιας” τετραετίας και διευρύνοντας τον ορίζοντα της διακυβέρνησης για ακόμα τέσσερα χρόνια. Σε χρόνο παράλληλο, το “γαλάζιο” οικοσύστημα θα πρέπει να φροντίσει να… μπετονάρει τυχόν διαρροές σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της οδού Πειραιώς. Ιδιαίτερα σε ένα momentum στο οποίο κυριαρχούν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας ενός κόμματος στα αριστερά, που οδηγούν για τα καλά στο… χρονοντούλαπο τις όποιες παλαιές αναφορές για επιστροφή της Κουμουνδούρου στην εξουσία. 

Ο πήχης

Με την ψήφο εμπιστοσύνης του οίκου αξιολόγησης και την επενδυτική βαθμίδα να σηκώνει τα πανιά της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών (το 55,5% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της GPO πιστεύει ότι η “ακρίβεια” είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση) Οι αντίπαλοι αποτελούν πραγματικό πρόβλημα για την κοινωνία, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι. Ενώ οι τιμές των σούπερ μάρκετ και ο πληθωρισμός είναι ο ελέφαντας  μέσα στο δωμάτιο. 

Όσον αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των πολιτών για τους επόμενους μήνες στον ενεργειακό τομέα, τα νέα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα νέο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, κύριος στόχος, εκπεφρασμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, μέσω υψηλότερων πραγματικών μισθών, που προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι από τον δανεισμό. “Η κυβέρνησή μου έχει αναλάβει να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την ιστορική ευκαιρία. Και οπωσδήποτε θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή αυτή”, τονίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments