Nέα της αγοράς

Ισχυρή ώθηση στο placement της Εθνικής από το deal Alpha – UniCredit

Ισχυρή ώθηση στο placement της Εθνικής από το deal Alpha – UniCredit

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Ισχυρή ώθηση στην διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες και της διάθεσης μέρους της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα

Γιατί η ιταλική πρόταση επιδρά εξαιρετικά ευεργετικά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα. Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πακέτου της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, τις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις.

Ισχυρή ώθηση στην διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες και της διάθεσης μέρους της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα,  δίνει η μεγάλη στρατηγική συμφωνία Alpha Bank – UniCredit που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρόθεση ενός πιστωτικού ιδρύματος του μεγέθους της UniCredit, δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας με ενεργητικό άνω των 850 δισ. ευρώ και παρουσία σε 12 χώρες, να επενδύσει σε μια ελληνική τράπεζα, επαναφέρει δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο των εγχώριο τραπεζικό κλάδο και την εγχώρια οικονομία.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας: τη συμφωνία της UniCredit – Alpha Bank, που ανακοινώθηκε την επαύριο της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο S&P. Πρόκειται για την πρώτη είσοδο Ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η οικονομία μας έχουν εισέλθει σε πορεία θετικής προοπτικής και ανόδου. Το mega deal θα είναι και το πρώτο σημαντικό βήμα απεμπλοκής του κράτους από το ΤΧΣ που ευελπιστούμε ότι θα έχει και συνέχεια…».

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P, έναν εκ των τριών ισχυρότερων οίκων με αυξημένο ειδικό βάρος, σε συνδυασμό με την πρόταση της UniCredit προς το ΤΧΣ για την απόκτηση του 9% των μετοχών της Alpha Bank δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον και δίνουν μεγάλη ώθηση στην πώληση του περίπου 20% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ.

Επιτελικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η ιταλική πρόταση επιδρά εξαιρετικά ευεργετικά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα καθώς από τη μια πλευρά λειτουργεί ως κράχτης για τις ελληνικές τράπεζες και από την άλλη διαμορφώνει έναν αποτιμησιακό μπούσουλα. Όπως εκτιμούν η πρόταση της UniCredit αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και βοηθά την αγορά να προσανατολιστεί αποτελεσματικότερα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα υπογραμμίζουν την κεφαλαιακή υπεροχή της τράπεζας, όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο stress test της ΕΚΤ, την ισχυρή και ποιοτική κερδοφορία της αλλά και το μεγάλο έργο μετασχηματισμού που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία αποτελούν μεγάλα πλεονεκτήματα της τράπεζας και δικαιολογούν premium στην αποτίμηση.

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία για την προσφορά της UniCredit, στα 1,33 ευρώ η τιμή

Την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 9% της Alpha Bank, με την κατάθεση ανταγωνιστικών προσφορών μετά και την πρόταση που έχει καταθέσει η ιταλική UniCredit, ξεκινά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). 

Όπως τονίζει το Ταμείο στην ανακοίνωσή του η UniCredit προσφέρει το ποσό των 1,33 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Την 23η Οκτωβρίου 2023, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») έλαβε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία με την επωνυμία UniCredit S.p.A. (η «UniCredit») για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του στην «Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» (η «Alpha»), ήτοι διακοσίων έντεκα εκατομμυρίων εκατόν τριάντα οκτώ χιλιάδων διακοσίων ενενήντα εννέα (211.138.299) κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha (οι «Μετοχές» και έκαστη εξ αυτών η «Μετοχή»), σε τιμή πώλησης ανά Μετοχή ποσού €1,33 (η «Προσφορά»). Μετά την αξιολόγηση της Προσφοράς από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ έκρινε ότι η Προσφορά είναι καλόπιστη (bona fide offer) σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης (όπως ορίζεται κατωτέρω). Το ΤΧΣ καλωσορίζει αυτή την προσφορά, η οποία ανακοινώθηκε σε συνάρτηση με μια ευρύτερη στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Alpha και τη UniCredit.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, ήτοι τον Νόμο 3864/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ο «Νόμος του ΤΧΣ»), και στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, περίληψη της οποίας δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ[1] (η «Στρατηγική Αποεπένδυσης»), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ανακοινώνει την πρόθεσή του να εκκινήσει τη διαδικασία διάθεσης των Μετοχών μέσω  διαγωνιστικής διαδικασίας διάθεσης (η «Διαγωνιστική Διαδικασία»).

Η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών σύμφωνα με το Παράρτημα Γ, παρ. ii) – διαδικασία επίσημης πώλησης μέσω πλειστηριασμού, της Στρατηγικής Αποεπένδυσης και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος στις 30 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Το ΤΧΣ έχει ορίσει την Lazard Frères SAS («Lazard») ως σύμβουλο διάθεσης.

H Lazard, με αυτή την ιδιότητα θα διεξάγει την διαδικασία των προσφορών. Η UniCredit δύναται να συμμετάσχει στη Διαγωνιστική Διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας με την Lazard, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που αναφέρονται παρακάτω, ώστε να λάβουν τα σχετικά κριτήρια επιλεξιμότητας και τις πληροφορίες για να συμμετέχουν (οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές) στην Διαγωνιστική Διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments